0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Barilla Spaghetti s tuňákem

Barilla Spaghetti s tuňákem
sdílet:
V této tradiční sicilské receptuře se snoubí špagety s nejznámější středozemní rybou, a vytvářejí tak jednoduché a výborné jídlo.

Suroviny pro 4 osoby 

  • 1 balení Barilla Spaghetti č. 5 – 500 g 
  • 300 g čerstvého filé z tuňáka 
  • sůl podle chuti 
  • 2 a ½ šálku rajčatové omáčky 
  • 2 lžíce nasekané petrželky 
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje 

 

Časová náročnost 
15 minut příprava + 15 minut vaření 

  1. Na pánvi osmažte na olivovém oleji filé z čerstvého tuňáka dozlatova. Odstraňte přebytečný olej a osolte dle chuti. Připravte si rajčatovou omáčku, a když je uvařená k dokonalosti, přidejte osmažené filé z tuňáka nakrájené na malé kousky spolu s velkorysou porcí nasekané petrželky. 
  2. Duste vše po dobu 10 minut na mírném ohni. Špagety uvařte dle návodu, rozdělte na jednotlivé porce na talíře a ozdobte porcí omáčky a tuňáka. 
  3. V jiné variantě tohoto receptu můžete použít rajskou omáčku (4 hrnečky) s přídavkem 230 g tuňáka v oleji nakrájeného na malé kousky. Vše promíchejte, přidejte nakrájenou směs petrželky, stroužky česneku a duste na mírném ohni po dobu 10 minut. Vše smíchejte s uvařeným špagetami.

 

Historie pokrmu
Tuňák je jednou z nejcharakterističtějších ryb oblasti Středozemního moře. Historie jeho lovu je stará tisíce let. Samotné metody užívané pro lovení ryb zaznamenaly v průběhu staletí velkou řadu změn. Tradiční „tonnara“, lov tuňáka pomocí velkých sítí, byl nahrazen restauracemi a turistickými atrakcemi.  Přesto na Sicílii stále existují místa v blízkosti Trapani, kde můžete přihlížet klasickým lovům tuňáka: oblast  Bonagia a oblast Favignana. 


Zde se na konci jara můžete stát svědky tradičního starověkého obřadu lovení tuňáků, tzv. Mattanza. Přes 300 kilo ryb je uloveno ve velkých sítích upevněných na lodě bez motorů. Šéf lovu zvaný „Rais“ zpívá starobylé sicilské písně a rybáři plní jeho rozkazy. Lov na tuňáka je pozůstatek z archaického světa a dá se velmi těžko pochopit. Je ztělesněním tradice a pověry, boje o přežití a touhy po bohatství. Tragická, ale přesto jedinečná přehlídka.


Barilla je č. 1 na těstoviny a omáčky v Itálii. Pro více informací navštivte www.barilla.cz

 

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč