Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

2020/3

V březnu ještě zima zápolí o vládu s přicházejícím jarem, a tak sluníčko a jásot prvních zelených lístků občas zakryje sněhová chumelenice. S recepty z březnového Apetitu budete vybaveni do každého počasí. V čísle najdete husté hřejivé polévky, nedělní menu, při jehož přípravě spotřebujete zásoby ze spíže a uvolníte tak poličky pro čerstvé produkty, sezonní recepty, v nichž zazáří první jarní zelenina i poslední exotické ovoce. Jaro je čas nových výzev a začátků, a tak jsme se pustili do experimentů s fermentováním, vyzkoušeli, jak chutná březová míza a propadli kouzlu nápojů z kombuchy.

Apetit, napsáno s chutí.

Upoutávky z Apetitu

5 večeří ke Dni učitelů

Vzali jsme 5 nezapomenutelných jídel ze školní jídelny, recepty jsme oprášili, místy vylepšili o chytré triky či noblesní ingredience a nechali je otestovat učitelům. Jaké známky získaly špenátová polévka, hrachová kaše, rajská omáčka, drůbeží játra či rýžový nákyp?

Menu ze spíže

I s levnějšími kousky masa můžete čarovat: měkoučkou hovězí oháňku doplňte křupavými plátky pečených brambor, polévkou z kořenové zeleniny a jednoduchým jablečným koláčem. Lahodný nedělní oběd za pár korun je hotov!

Sezona: Přichází jaro

V březnu se na pultech potkává poslední exotické ovoce s první jarní zeleninou. Přišel čas na nečekané snoubení chutí! Uvařte si kuře na krvavých pomerančích, stir fry z ledového salátu nebo bílou rybu se salsou z kiwi.

Fermentování

Aneb rychlé a snadné kvašené dobroty a jak je využít. Fermentované potraviny jsou stravitelnější, často trvanlivější i chutnější. Navíc kvašení je dobrodružství! Připravte si vlastní jogurt, kimči či kysané zelí.

Recepty z vydání

Křupavý losos s rychle nakládanou zeleninou

Křupavá kůže a jemné šťavnaté maso? Víme, jak na to! Nevysušená a pěkně opečená ryba je výsledkem...

Pralinky s čokoládou a arašídovým máslem

Jednoduché pralinky, které zvládne absolutně každý. Trik je v kvalitních ingrediencích – burákovém...

Popraskané čokoládové sušenky

Tyhle sušenky mají hned několik plus: jsou krásné na pohled a snadné na výrobu, ale jejich největší kouzlo je...

Čokoládovo-kávový dort

Dort inspirovaný klasickým americkým kouskem, jehož původní název zní Brooklyn blackout cake. Ve své původní...

Žitné vafle s whiskey

Sladce hříšná snídaně vám zpříjemní i to nejpošmournější ráno.

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi

Tyhle uzlíky jsou něco mezi babkou a švédskými skořicovými rolkami. Jsou roztomilé, plné čokolády a...

Čokoládová bábovka s tahini

Nebojte se pasty tahini! Možná vám do bábovky přijde zvláštní, s čokoládou si ale rozumí stejně dobře jako...

Pasulj (srbská fazolová polévka)

Pro zahřátí jsme vám na březen uvařili variaci na fazolovou polévku z Balkánu. Tam do ní často dávají speciální velké...

Špenátová polévka se sázeným vejcem a rukolou

Špenát má své fanoušky i zaryté odpůrce. My stojíme jednoznačně na jeho straně a věříme, že ani odpůrci...

Hrachová kaše s opečenou cibulkou a klobáskou

Rozhodli jsme se rehabilitovat klasiku školních jídelen, který se bohužel netěší právě velké přízni malých strávníků...

Drůbeží játra na cibulce s hřebíčkovou rýží

Přípravou jater nevznikne skoro žádná omáčka – tu ale k lahodné kořeněné rýži podle osvědčeného...

Rajská omáčka s kolínky a rychlým rostbífem

Objevili jsme rychlou přípravu masa v jedné z kuchařek výtvarnice Kamily Skopové.

Rýžový nákyp

Dlouho jsme se v redakci přeli, jaký rýžový nákyp je ten nejlepší. Samozřejmě tenhle! Se zavařenými švestkami a...

Pistáciová zmrzlina

Pistáciová zmrzlina je skutečným přepychem – pistácie nejsou levné a investovat musíte i energii a čas,...

Filipínské mungo s vepřovým masem

Fazole mungo čili vignu zlatou (Vigna radiata) už nejspíš znáte v podobě klíčků či výhonků. Tato surovina...

Kari s pórkovo-hráškovými knedlíčky

Zábavná, do Asie posunutá verze české klasiky – knedlíků s omáčkou. Tyhle knedlíčky ale nemusíte...

Stir fry z ledového salátu s pikantním tofu

Ledový salát, jak ho neznáte. Křupavý a přitom teplý! A díky tofu nebudete mít hlad.

Kapustičky s vajíčky

Když se na osvědčené kombinaci kapustičky a slaniny roztéká ještě vejce, nedá se tomu odolat!

Kuře na krvavých pomerančích

Jednoduše geniální a geniálně jednoduché jídlo. Může zafungovat jako snadná večeře během týdne i jako...

Halibut s kiwi salsou

Pokud máte rádi salsu z ananasu, vyzkoušejte i variantu s dostupnějším kiwi. Příjemně vás překvapí a s...

Domácí jogurt

Ověřený postup na výrobu domácího jogurtu jsme našli v knize Domácí mlékař Kláry Hadašové.

Mangové lasí

Máme pro vás skvělý recept, jak prospět svému organismu a ještě si pochutnat! Zkuste mangové lasí ze šťavnatého manga a...

Fermentované ovesné vločky

Fermentované vločky jsou nový hit a není se čemu divit – jsou totiž nejen stravitelnější ale také chutnější...

Fermentovaná kaše s třešněmi

Možná znáte kaše z přes noc namočených či spařených vloček, my jsme vločky místo pouhého namáčení...

Kimči

Tenhle korejský zázrak nabitý živinami zvládnete hravě připravit i doma.

Kimči nudle se slaninou a volským okem

Na téhle bleskovce ujíždí celá redakce. A díky kimči jsou nudle nejen rychlé, ale i zdravé!

Žitný zákvas

Příjemně nakyslý žitný zákvas poslouží jako základ (nejen) pro lahodnou polskou polévku žurek.

Polévka žurek

Milujete-li nakyslé polévky jako je zelňačka či kyselo, učaruje vám i polský žurek. Stejně jako v případě kysela se o...

Kysané červené zelí

Kysané červené zelí má nejen nádhernou barvu, ale především množství benefitů pro vaše zažívání i zdraví. Ano, krouhání...

Salát s kysaným zelím a kuřecím masem

Po tomhle salátu nejen že nebudete mít hlad, ale potěšíte svůj trávicí systém spoustou zeleniny a...

Jablečný drink s Lilletem

Namíchejte si svěží a jen lehce opojný nápoj, kterým můžete směle přivítat příchod jara.

Polévka z pastináku a jablek

Polévka, kterou budete ochutnávat tak dlouho, až ji prostě sníte...

Hovězí oháňka na víně

I s levnějšími kousky masa můžete čarovat. Na hlavní chod jsme použili hovězí oháňku, ze které se obvykle...

Pečené bylinkové brambory

Jednoduchá, ale přitom elegantní a sofistikovaná příloha zaručí, že z vás u nedělního oběda bude hvězda.

Drobenkový koláč s jablky

Rafinovaně jednoduchý a jednoduše rafinovaný…...

Banana split s vanilkovou zmrzlinou a karamelem

Rychlejší a jednodušší už to být nemůže! Karamelizované banány jsou skvělé i jen tak samotné nebo polité...

Přidat komentář