2024/5

2024/5
Speciální narozeninové vydání Apetitu je tu! Časopis Apetit slaví 20. výročí a dostal výjimečný dárek, kterým potěší i své čtenáře – na skládanou obálku jsme vyfotili hned tři úžasné narozeninové dezerty, které upekla cukrářka Helena Fléglová. Elegantní dorty (a dortíky) vám vyrazí dech, přitom je ale zvládnete upéct doma. Slavnostní malinovo-citronový dort se hodí pro velkolepé chvíle, pistáciové dortíky fraisier ozdobí jakoukoliv oslavu a dort Zelené jablko oslní svěžími chutěmi.
Narozeninová oslava u dortů rozhodně nekončí, ale prolíná se celým květnovým číslem. Představíme vám naše spolupracovníky, kteří každý měsíc pomáhají tvořit náš časopis. Každý z nich se s námi podělil o recept, jenž mají navždy spojený právě s Apetitem. A mimořádně vás necháme nahlédnout do zákulisí a přiblížíme, jak vzniká časopis o jídle.
V květnovém čísle se věnujeme i jiným tématům. Těšit se můžete na chřestové recepty, večeře z první jarní zeleniny nebo jednoduché nedělní moučníky, které zvládnete upéct během chvilky. Přineseme vám i recept na koláč z pistácií a meruněk od vítěze pořadu Peče celá země Vojty Vrtišky.
Pro všechny maminky, které mají v květnu svůj speciální den, jsme připravili nedělní oběd. Vypravili jsme se i do světa – své gastronomické zážitky z New Yorku nám popsala spisovatelka a scenáristka Martina Formanová. S dobrodruhem a šéfkuchařem Radkem Příhonským se vydáme do Jihoafrické republiky, Indonésie a Izraele, z každé země získáte recept na jedno jídlo.
Apetit, napsáno s chutí.

Jehněčí kýta s melasou z granátových jablek a chřestovým salátem

Dokonalá brownies

Piškotová roláda s malinami a vanilkovým krémem

Pečené kuře po asijsku

Pistáciové dortíky fraisier

Malinovo-citronový dort

Dort zelené jablko

Pečené kuře po řecku

Cheesecake z granoly a ricotty

Ledový čaj s limetou a mátou

Pečené kuře po španělsku

Pečené kuře po francouzsku

Eton Mess s jahodami a pusinkami

Surimi placičky s krevetami, bylinkami a majonézou

Avokádový dip s chlebovou plackou

Těstovinový salát s hráškem a chřestem

Slaný koláč se šťovíkem

Pudinkový pohár s malinami

Roštěnky a 3 přílohy

Polévka s krevetami

Pečené suši

Salát s kozím sýrem, mrkví a červenou řepou

Špízy s grilovaným chřestem, chorizem a halloumi

Candát s maltézskou omáčkou, zeleným chřestem a novými brambory

Koláč ve stylu tarte flambée s chřestem

Polévka z bílého chřestu s pečenou hlívou ústřičnou

Semínkový chléb bez vážení

Jednoduché prezidentské šátečky

Těstoviny s omáčkou z pečené mrkve

Burgery s kedlubnovým coleslawem

Rýžový nákyp s rebarborou

Salát s krevetami a ředkvičkami

Zapečená jarní polévka

Mangold & polenta
