Přinášíme vám recepty pro teplou i studenou kuchyni z listů lebedy zahradní. Dá se využít podobně jako špenát nebo mangold, a navíc je její pěstování extrémně snadné. Lebeda zahradní je neprávem opomíjenou listovou zeleninou, s níž se dnes setkáváme nejčastěji v její plané podobě. Ohromnou výhodou je schopnost vysemenit a v dalších letech růst na stejném místě (nevyžaduje rytí záhonů a stěhování po zahradě). V kuchyni oceníte velikost a konzistenci listů i jejich jemnou chuť. Díky tomu má lebeda bohaté využití.
Jak si vypěstovat lebedu? Nic snazšího na zahradě snad není!
Lebeda zahradní: co je to za rostlinu? A nejde náhodou o ten protivný a všudypřítomný plevel? V podstatě jde - ale o jeho šlechtěnou variantu, kterou dnes máme v zelené a červené variantě. Díky svému divokému původu se o sebe postará v podstatě úplně sama, včetně budoucích generací. Jen ji nedávejte blízko brambor - tyto dva druhy si spolu nerozumí a brzdí se v růstu. Podrobnosti o lebedě zahradní naleznete třeba na stránkách Wikipedie.
Takže: pokud máte kus volného záhonu, můžete jej na dlouhé roky dopředu obsadit lebedou. Jedna rostlina vyžaduje cirka metr čtvereční - a nesmíte nadále místo, na němž roste, rýt. Lebeda si totiž sama vysemení a další rok vás opět potěší svou lahodnou chutí a obrovskou sklizní.
Jde o jednoletou bylinu se statným vzrůstem. Ale vystačí si se sluníčkem a sem tam zálivkou. Sklízet se dá postupně (nebo i naráz) - takže o pravidelný přísun lahodných listů do kuchyně vůbec nebudete mít nouzi. Na semeno nechte vždy jen jednu rostlinu - a podepřete ji, aby semínka v pořádku dozrála a neplesnivěla kontaktem se zeminou nebo s trávou. Ostatní rostliny postupně seřezávejte u země - kdykoliv budete stát o čerstvé listy.
Jak využít lebedu v kuchyni?
Využití lebedy v kuchyni umožní ohromné úspory všem, kdo se rádi stravují listovou zeleninou. Co si budeme povídat, zejména koncem zimy dosahují ceny zeleniny k astronomickým výšinám, se současnou inflací snad ještě dál. A i když hodně ušetříme s akčními letáky Lidl, Kaufland či třeba Billa, každá další uspořená koruna se hodí. Lebedu využijete jak místo špenátu, tak místo mangoldu, ale i místo dalších druhů zeleniny, z níž konzumujeme převážně listy.
Lebeda v teplé kuchyni
Teplá kuchyně nabízí v případě lebedy zejména pokrmy dušené s cibulkou, česnekem, vejci a smetanou - v podstatě na způsob dušeného špenátu. Nezapomínejme však, že špenát není jen přílohou k masu a bramborám, ale jedná se o univerzální složku mnoha dalších slaných pokrmů, včetně pečiva, které pak konzumujeme jak teplé, tak i studené. Podívejte se na 30 špenátových receptů Apetitonline.cz!
Jak na rychlou přípravu špenátu z lebedy, který pak můžete využít mnoha způsoby? Je to velmi snadné: Základem je osmažená cibulka a listy lebedy, které jste předtím rozmělnili na preferovanou velikost. Zda je máte nakrájené na nudličky, nasekané nebo namixované, to je čistě na vás. Na cibulku vložíte lebedu, přikryjete poklicí a krátce podusíte. Přidáte sůl, pepř, česnek - a pro milovníky kmínu i mletý kmín, případně další koření, které máte v kombinaci s dušenými listy rádi. Takto vypadá základ, který má mnoho dalšího využití. Komu dělá česnek zle, ten jej vynechá, případně zkusí Bjetin, což je česká odrůda šlechtěná pro žlučníkáře.
Lebeda ve studené kuchyni
Listy lebedy se ale vůbec nemusejí tepelně upravovat. Stačí je omýt a nakrájet - a máte základ lahodného salátu se zelenými listy - ať už do něj pak přidáte cokoliv - třeba ovoce pro výsledné ladění salátu na sladko, nebo zeleninu, maso, sýry, pečivo a houby pro slanou úpravu.
Lebeda je základem i pro výborné pomazánky, které vytvoříte z listů najemno nakrájených (nasekaných), a z tvarohu, majolky, sýra, smetany či třeba z rozmixovaného luštěninového základu ala hummus. Hodí se pak dokonce i jako dip.
Stejně dobře se nechá lebeda ve studené kuchyni využít i jako topping na tousty, topinky, na slané placičky a další doma připravené dobroty. Fantazii se meze nekladou - ale inspirace nikdy neuškodí. Nahlédněte třeba na recepty s využitím baby špenátu.
Jak skladovat lebedu?
U krátkodobého skladování platí stejné zásady jako v případě špenátu nebo mangoldu: v plastovém obalu v lednici, ale na co nejnižší polici, kde je největší chladno. Nesmí samozřejmě namrznout. V lednici vydrží cirka dva týdny.
Pokud si chcete lebedu vychutnat i v jiné části roku, než kdy vám bude na zahradě růst, je dobrou cestou její podušení a zamrazení. Duste ji ale bez cibulky a koření, pouze ji nechte projít varem. Ona jednak výrazně zmenší svůj objem, jednak v mrazáku pak opravdu dlouho vydrží. I celý rok. Pro kratší skladování v mrazáku ji někdo zalévá smetanou a tvoří malinké porce - aby pak měl připravenou již hotovou směs, třeba do listového těsta nebo na quiche.
Semínka lebedy jsou běžně dostupná online.