Chřestová polévka: snoubení jemnosti a dokonale vyvážené chuti

chrestova polevka garnish
ZDROJ: Alexandra Gorsche/Pixabay
sdílet:

Sezóna chřestu je stále v plném proudu a receptů na chřestové pokrmy není nikdy dost. Už jste ochutnali chřest v jedné z jeho nejjemnějších podob - lahodné chutné polévce? Máme pro vás tipy, jak si připravit polévku z chřestu na zahřátí nebo jako osvěžení za studena.

 

Je snadná a neodolatelně jemná, že se každé sousto mizí na jazyku. Chřestová polévka se těší nezvykle velké oblibě právě v tomto období. Připravit ji však můžete i z mraženého chřestu. Čerstvý chřest je ale nejlepší volbou, proto neváhejte a začněte vařit! 

Proč jíst chřest?

Chřest patří mezi potraviny nejen chutné, ale taky zdravé a bohaté na mnoho prospěšných látek pro náš organismus.

  • Je cenným zdrojem vitaminů A, C, E , minerálů a vlákniny potřebné pro správnou funkci trávicího ústrojí a kyseliny listové.
  • Má příznivý vliv na močové cesty a podporuje funkci ledvin.
  • Zároveň pomáhá bojovat s vysokým krevním tlakem a podporuje snižování cholesterolu v krvi.
  • Chřest je ideálním pomocníkem při detoxikaci organismu, proto bychom jej v sezóně neměli ve svém jídelníčku opomíjet.  

Jak připravit dokonalou chřestovou polévku?

  1. Chřest před přípravou polévky vždy očistěte a zbavte dřevnatých konců.
  2. K dokonalé chuti polévky si rovněž připravte drůbeží vývar, který podtrhne chuť i výživovou hodnotu polévky a v kombinaci s chřestem vytvoří symfonii chutí. 
  3. Neobejdete se bez cibule, která do sklovata opečená na oleji či másle připraví voňavý a chuťový základ každé polévky.
  4. Následně vám postačí půlhodinka času a výkonný tyčový mixér.
  5. Jemnost a krémovost polévky můžete podtrhnout přidáním smetany.

Svěží kombinace chutí

I když dokážeme velmi zdatně vypěstovat chřest v našich podnebných podmínkách, jeho kořeny jsou dlouhé a najdeme je již ve starém Řecku a Římě, kde se běžně konzumoval. Svou chutí nás vede do středomořské kuchyně, ve které nachází své místo na talíři vedle mořských plodů.

Osvěžující třešničkou na dortu každého chřestového pokrmu je pár kapek citronové šťávy. Polévku z chřestu doporučujeme doladit čerstvě mletým pepřem. 

Chřestovou polévku nezapomeňte před podáváním ozdobit, čímž rozbijete její jednotvárnou barevnost. K ozdobení a doladění chuti se skvěle hodí například chilli vločky, čerstvá chilli paprička nebo křupavé krutony z pečiva

Pokud jste stejní chřestoví nadšenci jako my v Apetitu, vyzkoušejte další chřestové recepty, které jsme pro vás shrnuli pod tímto článkem. 


 

Související recepty

Související články

Otázka & odpověď: nákup chřestu
  • Tipy a triky

Otázka & odpověď: nákup chřestu

Chřest patří k první jarní zelenině. Jeho sezona u nás trvá přibližně od poloviny dubna do konce června. V českých zelinářstvích a na trzích nejčastěji koupíte bílý nebo zelený. Jedná se o výhonky jedné odrůdy, které se liší způsobem...
Jak správně připravit bílý chřest
  • Tipy a triky

Jak správně připravit bílý chřest

Chřest zpracujte co nejdříve po nákupu. Návštěvu zelinářství nebo trhu si tedy naplánujte nejlépe na den, kdy chcete chřest také jíst. Pokud takovou možnost nemáte, můžete chřest zabalit do vlhké utěrky a uložit do ledničky, kde několik...
Bílý vs. zelený chřest
  • Tipy a triky

Bílý vs. zelený chřest

Bílý chřest je bledý, protože se k němu nedostane slunce, takže v něm neprobíhá fotosyntéza a nevzniká chlorofyl. Pěstuje se v hrůbcích pod plachtami, které jsou z jedné strany černé a z druhé bílé – otáčejí se podle toho, zda je třeba,...

Obchod Apetit