Pikniky jsou symbolem léta. V Británii tuto kratochvíli povýšili dokonce na instituci, řízenou heslem: „Jakmile se naskytne krásný slunečný den, je třeba ho využít a vyrazit s přáteli na lehkou hostinu mezi zelení!” A my se jimi můžeme inspirovat. Správný piknik se však nikdy neobejde bez dobře vychlazeného vína s bublinkami od Marks & Spencer! Jak se v nabídce zorientovat? Zasvětí vás someliér a food blogger Milan Juřica.
I ty, Brute?
Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen Brut jsou ta, jejichž hladina zbytkového cukru nepřesahuje 12 g/l. Jakýsi předěl mezi suchými a sladšími sekty pak tvoří vína s označením Extra Dry. Obsah cukru se v nich pohybuje mezi 12 a 17 g na litr. Jsou tedy už o něco sladší.
Pokud se však ve stupnici sladkosti posuneme ještě výš, konkrétněji k obsahu zbytkového cukru někde mezi 17 a 32 g na litr, mluvíme už o vínu Dry nebo Secco. Poslední stupeň představuje Demi-sec, kde se obsah cukru pohybuje v hodnotách 33-50 g/l. Nevíte, pro který se rozhodnout? Brut se hodí víc na začátek, ať už na přípitek, nebo k prvním chodům. Samozřejmě záleží na vaší chuti, ale Brutu pravděpodobně vypijete víc než sladkých Extra dry či Dry.

Pro prosecco na kraj světa
Toto perlivé víno pochází z italských oblastí Veneto a Friuli-Venezia Giulia a vyrabět by se mělo vždy z odrůdy Glera. U nás bylo dříve známé spíše z koktejlů, jako jsou Spritz Aperol či Bellini, ale velice rychle si vydobylo své místo jako plnohodnotný letní nápoj. Při nákupu jen nezapomeňte sledovat, zda má prosecco denominaci DOC nebo DOCG. U DOCG si už platíte za garanci nejlepší kvality.
Tip someliéra: Prosecco DOC BRUT, M&S Classics No 17, které se vyznačuje světle slámovou barvou a rychle proudícími bublinkami. I zde můžeme cítit příjemnou chuť hrušky a zeleného jablka. Ideální teplota se pohybuje mezi 5-8 °C. Perfektně se bude hodit k předkrmům či mořským plodům. Tip someliéra: Prosecco DOC, Extra Dry, M&S. Toto o něco sladší (Extra Dry) prosecco chutná po citrusech, hrušce a jablku. Jedná se o všestranné víno, ideální na pikniku, k přípitku ale samozřejmě i dalším míchaným drinkům na bázi proseka.
Když se řekne „Cava“
Cava je druh šumivého španělského vína původem z oblasti Katalánska, především z provincií Barcelona a Tarragona. Může být bílé i růžové a dodnes se vyrábí tradiční metodou. Jeho historie sahá do 2. půlky 19. století a nepochybně se mu stalo předlohou francouzské šampaňské. I právě kvůli tomu měla Cava několik sporů s Francií ohledně názvosloví, které nakonec vyústily v ustanovení názvu „vino de cava“.
Tip someliéra: PRESTIGE CAVA, Rosado Brut, M&S. Je vyrobena tradiční metodou dozrávání v lahvi z hroznů odrůd Monastrell a Trepat ze severovýchodního Španělska. Po prvním ochutnání vás překvapí chuť malin a černého rybízu. Hodí ke španělskému tapas, paelle i lososovému tataráku, ale chutná skvěle i samotná. Ideální teplota servírování je 6-8 °C.
Krémový Crémant
Šumivá vína Crémant pocházejí z francouzského regionu Champagne, ale nejedná se o šampaňské tak, jak ho známe. Crémant je varianta klasického šampaňského s jemnějším perlením, které je výsledkem nižšího tlaku v láhvi. Jeho jedinečný způsob výroby mu propůjčuje osvěžující letní chuť, a hlavně bohatou krémovou pěnu z bublinek.
Tip someliéra: Crémant de Bourgogne, Brut, AOC, M&S Classics No 17. Tato poměrně luxusní záležitost se vyrábí z odrůd Pinot Noir, Aligoté, Chardonnay a burgundské odrůdy Gamay. Snoubí se v ní krémovitost a elegance provedení. Chutná po meruňkách a malinách. Nejlepší bude na aperitiv. A pokud jste milovníci bublinek, tak si Crémant de Bourgogne vychutnáte kdykoliv i samotný, ale určitě nezklame k salátu s kozím sýrem, jemně zauzeným lososem či ve spojení s drobnými „finger foods”. Optimální teplota: 6-8 °C.

Má vaše lahev tu správnou teplotu?
Abyste pili víno správně vychlazené, nepodceňujte jeho včasné zakoupení a vychlazení. Její následný přenos do parku by pak měl být co nejrychlejší. Naštěstí je k dostání spousta chladicích gelových návleků na lahve či přenosných chladicích tašek, ve kterých můžete schraňovat lahve nebo také jídlo a ovoce. Mějte hezké léto a mnoho povedených pikniků!
Styling: @FoodMillBlog; Použité dekorace: Marks & Spencer CZ; Foto: Jan Vychodil/360Company