Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tradiční český indián má své dánské dvojče: Co je flødeboller a v čem se od indiána liší?

Flodeboller
ZDROJ: congerdesign/Pixabay
sdílet:

Piškotový základ, nadýchaná sněhová náplň, tmavá poleva. Řeč je o sladké pochoutce u nás známé jako indián. Podobný zákusek ale najdeme i v Dánsku, a to pod názvem flødeboller. V čem se liší česká od dánské verze a jak si sněhové zákusky připravit doma?

Český indián s maďarskými kořeny

Indián už léta patří do českých cukráren a kaváren. Vláčný piškot (jinak zvaný bufler) s nadýchanou sněhovou čepicí přelitou jemnou čokoládovou polevou si zamilovaly tisíce mlsných jazýčků. Odkud se k sem lahodný zákusek dostal? Z Ameriky není, jak jistě už tušíte. Příběh zákusku je ale téměř magický.

  • Traduje se, že na počátku 19. století si maďarský vévoda Ferdinand Pálffy do svého divadla ve Vídni pozval kouzelníka z Indie, jehož představení mělo mít obrovský úspěch. Pro tuto událost tak nechal svým maďarským cukrářem vytvořit nový zákusek, tehdy zvaný ‚indianer‘, který měl slavného kouzelníka připomínat.
  • Tehdejší zákusek tvořily dva sladké bochánky spojené šlehačkou a polité čokoládou. Jak se z tohoto dezertu stal český indián zůstává ovšem tajemstvím.

Recept na klasický český indián zatím v našich ověřených receptech ještě nemáme. Našli jsme ale na webu jeden uživatelský, který vypadá skvěle. Zkuste indiánky podle něj.

Dánský flødeboller

Dánský zákusek flødeboller představuje kopeček sladké sněhové pěny položený na piškotu či sušence a máčený v čokoládě. V čem se ale na pohled velmi podobné zákusky liší?

  • Dánské slovo flødeboller znamená v překladu ‚krémová buchta‘. Původně se totiž zákusek vyráběl se smetanovou náplní. Později smetanu nahradily vyšlehané bílky s cukrovým sirupem, což pomohlo zlepšit trvanlivost výrobku.
  • Základ tvoří sušenka z másla, vajec, mouky a cukru. Někdy se jako základ používá také marcipán.
  • I flødeboller se máčí v čokoládové polevě, proto se dříve označoval jako negerbolle, v překladu ‚černá buchta‘. Od tohoto názvu se v druhé polovině 20. století upustilo kvůli jeho rasovému podtextu.
  • Dánská pochoutka flødeboller má spoustu obměn. Tradiční poleva z mléčné čokolády se nahrazuje polevou z bílé čokolády nebo lékořicovou polevou.
  • Narozdíl od českého indiána, flødeboller se sype kokosem, sušenými malinami nebo ořechy.
  • Existuje také variance ve tvaru placiček, kterým se říká bøf, což znamená steak.
  • Zatímco české indánky najdete především v cukrárně, dánské flødeboller se prodávají hojně také v supermarketech, v restauracích a děti je v den svých narozenin rozdávají ve škole spolužákům.

Ani v případně dánského flødeboller není zcela jasné, kdy se zákusek začal vyrábět poprvé. Má se však za to, že smetanová buchta podobná dnešnímu flødeboller se pekla už kolem roku 1800. Dnes je Dánsko jedním z největších výrobců této sněhové pochoutky. Ročně vyprodukuje až 800 milionů kusů, což ročně odpovídá 45 kusům flødeboller na každého Dána.

Zdroj info: časopis Apetit, Tasty

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč