Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

AD
Kolekce vín Marks&Spencer
ZDROJ: Jan Vychodil / 360 Company
sdílet:

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo alespoň umožní nad sklenkou dobrého vína vytvořit vzpomínky nové. Tak který z 5 vinných klenotů z různých koutů Středomoří si vyberete?

 

Vína z kolekce Found
ZDROJ: JAN VYCHODIL / 360 COMPANY

   

VINHO VERDE, M&S CLASSICS, DOC, PORTUGALSKO, 2020

Při prvním ochutnání vás osloví silná bylinná složka s ozvěnami citrusů a zeleného jablka. Tato trojice rozmanitých chutí je dána trojicí odrůd, které v tomto vínu najdete, konkrétně jsou to Loureiro, Arinto a Trajadura. Rozhodně ale víno pijte dobře vychlazené. Skvěle se hodí k mořským plodům, suši či různým druhům španělských tapas.

MOSCHOFILERO, RODITIS, ŘECKO, 2020

Tohle lahodné řecké víno se skládá z 80% odrůdy Moschofilero a 20% odrůdy Roditis. Obě se rodí ve vysokých nadmořských výškách dvou různých oblastí ostrova Peloponés. Otcem nevšedního vína je Leonidas Nassiakos z uznávaného vinařství Semeli, který se v Řecku proslavil jako ,mistr Moschofilera‘. V chuti se tak dají rozpoznat silné bylinné odstíny s citrusovou kyselinkou, která na konci přechází do medova.

VINHO VERDE, DOC ROSÉ, PORTUGALSKO, 2020

Vína označovaná jako Vinho Verde jsou lehká a svěží – ostatně i slovo verde, které obvykle znamená ,zelené‘, má v této souvislosti význam,mladé‘ a vyznačuje se jemným perlením. Nejedná se o odrůdu jako takovou, ale spíš o vinařský region a chráněné označení původu. Toto konkrétní Vinho Verde je růžové a produkuje ho rodinné vinařství Quinta das Arcas. K jeho výrobě se používají místní červené odrůdy Espadeiro a Touriga nacional, které jste již možná okusili ve věhlasném portském vínu. Až si nalijete skleničku, můžete se těšit na jemně perlivé, delikátní a jemně kořeněné růžové víno, které chutná po divokých ostružinách, malinách a špetce limety. Vinaři Fernando Machado a Henrique Lopes jej doporučují vyzkoušet s paellou z mořských plodů či si jej dopřát ke grilované zelenině. Překvapí vás i menší procento alkoholu (11%), což může být výhodné pro obědové posezení na terase či venku v období babího léta.

GROS MANSENG, COTES DE GASCOGNE, IGP, FRANCIE, 2020

Gros Manseng je název vína i odrůdy, která pochází z podhůří francouzských Pyrenejí. Daří se jí zejména v oblasti Gascogne, kde ji teplé dny a svěží večery dodávají výraznou vůni a příjemnou chuť. Pro vinaře Nicolase Duffoura představuje tato odrůda dokonce budoucnost celého regionu Gascogne. A není pochyb, proč – tohle ovocné aromatické víno překypuje chutí zralých broskví a exotického ovoce. Je skvělým společníkem k tučným paštikám, ale díky svému aromatu a živosti je ideální také pro párování s asijským jídlem. Toto víno je naprostá pecka!

PECORINO TERRE DI CHIETI, IGT, ITÁLIE, 2019

Spousta z nás si pod názvem pecorino vybaví oblíbený italský ovčí sýr, ale už málokdo ví, že Pecorino je i zajímavá odrůda bílého vína z italských regionů Abruzzo a Marche. I toto víno je však spjato s chovem ovcí – původně totiž rostlo v místech, kde pastýři pásli svá stáda. Tohle víno má trochu pohnutou historii, protože kvůli nízkým výnosům bylo téměř vytěsněno jinými odrůdami. Díky svému bohatému aromatu a skvělé kyselince si však dokázalo opět získat fanoušky. Vybraný kousek pochází z hornatého regionu Abruzzo, který sousedí s Jaderským mořem. A tento protiklad se do charakteru vína vepsal. Jedná se o ovocné, ale elegantní víno, které chutná po broskvích, citrusech a má zajímavou bylinnou dochuť. Báječně se hodí k mořským plodům, kuřecímu masu, ale samozřejmě k již zmíněnému ovčímu sýru.

MILAN JUŘICA, sommeliér, foodbloger (FoodMillBlog) a DJ

„Kolekce Found má tu kouzelnou vlastnost, že na váš stůl přináší méně známá, ale o to zajímavější vína, a já jsem si jistý, že s nimi budete spokojeni stejně jako já. Za výběrem těchto vín stojí tým sommeliérů M&S, takže si můžete být jistí, že kupujete kvalitní vína, a to ještě ke všemu za dobré peníze. Doufám, že vás s koncem (babího) léta nepřepadá stesk, ale spíš chuť vyjít vstříc novým dobrodružstvím. Samozřejmě se sklenkou dobrého vína v ruce!“

  

Milan Juřica
ZDROJ: Jan Vychodil/360 Company
Autor: Komerční sdělení

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč