Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak si stojí bio?

ovoce a zelenina
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

PRO-BIO LIGA vyrazila na průzkum obchodů, aby zjistila, jak, a hlavně za kolik se dají nakoupit výrobky v biokvalitě. Jejich nabídka totiž roste, s ní ovšem i cenový rozdíl mezi konvenčními potravinami a potravinami s označením bio. Členové Infocentra o biopotravinách, ekologickém zemědělství a ekologické domácnosti (PRO-BIO LIGA) prošli devět obchodních řetězců a 15 specializovaných prodejen, tady jsou výsledky.

Ceny
Pokud chcete ušetřit, nakupujte biopotraviny v běžných obchodech, ve speciálních bioobchůdcích za ně zaplatíte v průměru o 20 % více. Na druhou stranu vám ale bioobchody nabídnou větší sortiment a daleko více informací o ekologickém zemědělství. Největší cenový rozdíl mezi konvečními a biopotravinami byl u dětských piškotů (534 %) a nejmenší u kozího sýra, koupíte-li jej v biokvalitě, ušetříte oproti konvenčnímu až 23 % ceny.



Nabídka  

Představte si seznam stovky nejčastěji nakupovaných potravin, v biokvalitě byste z nich sehnali v běžném obchodě 36 položek. Ve specializovaném obchodu s biopotravinami byste na tom byli lépe – seznam byste měli z poloviny proškrtaný. Nejširší nabídku testovaných biopotravin má Bioprodejna v Dejvické ulici v Praze (86 ze 100 nejčastěji nakupovaných potravin dle spotřebního košíku České republiky), z obchodních řetězců nejvíce poptávaných biopotravin nabízel Albert Hypermarket s 53 položkami. Nejčastěji v biokvalitě seženete rýži, olivový olej, zeleninový bujon, bílý jogurt a třtinový cukr. 



Pokud spotřebitel upřednostňuje tuzemskou produkci, může ji shodně nalézt jak v obchodních řetězcích, tak ve specializovaných obchodech. V obou místech bylo ze 100 poptávaných položek průměrně 37 z tuzemských zdrojů. 



Výzkum probíhal v červenci a srpnu 2009. Srovnáváno bylo 100 nejčastěji nakupovaných potravin dle spotřebního koše České republiky (dle údajů ČSÚ). Srovnávací nákupy byly realizovány v devíti super-/hypermarketech, které v době provádění testu deklarovaly nabídku biopotravin, v 15 specializovaných prodejnách biopotravin se slovem BIO v názvu či dovětku. Všechny sledované prodejny se nacházely na území Prahy. Více na stránkách www.biospotrebitel.cz

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Comments

17.11.2015 17:20

Dobrý den, ráda bych nakupovala maso, vajíčka a mléčné výrobky od lidí, kteří chovají (a porážejí) zvířata v odpovídajících a šetrných podmínkách. Je možné někde na jednom místě najít takové informace? Děkuji za odpověď, Jana

20.11.2015 09:38

Dobrý den Jano, zkuste například mobilní aplikaci Farma na dlani, která vám prozradí nejbližší dodavatele ve Vašem okolí. Od nich se pak osobně dozvíte vše, co Vás zajímá.

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč