Dort Harlekýn potěší všechny milovníky šlehačkových dortů. Dopřejte si klasický dezert jako vystřižený z vitríny vaší oblíbené cukrárny. Kombinace bílé a pařížské šlehačky tvoří jeho charakteristický vzhled a naprosto jemnou chuť, která sluší kakaovému korpusu. Ten doporučujeme alespoň jednou poříznout a vnitřek dortu naplnit pařížskou šlehačkou.
Suroviny
Postup
Den předem připravte pařížskou smetanu. Svařte smetanu ke šlehání s krupicovým cukrem a kakaem holandského typu a po vychladnutí uložte do lednice.
Troubu předehřejte na 160°C. Formu o průměru 20–22 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem nebo vysypte hrubou moukou.
Vejce vyšlehejte s oběma druhy cukru do nadýchané pěny. Vmíchejte olej. Mouku, prášek do pečiva a kakao přesejte přes jemné síto, smíchejte se solí a zašlehejte do těsta.
Těsto vlijte do připravené formy a pečte přibližně 45 minut, nebo dokud nebude špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Bude-li se vám zdát, že povrch korpusu příliš rychle tmavne, přikryjte ho kusem alobalu a dopečte přikrytý.
Nechte vychladnout, v případě potřeby zakrojte povrch do roviny a poté korpus jednou vodorovně prokrojte.
Pařížskou šlehačku ušlehejte dotuha. Smetanu ke šlehání vyšlehejte se ztužovačem dotuha a oslaďte moučkovým cukrem podle chuti.
Třetinou pařížské šlehačky potřete spodní polovinu korpusu a přiklopte vrchní polovinou. Druhou třetinou potřete povrch i boky dortu a uhlaďte.
Zbylou třetinou naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou. Ušlehanou bílou šlehačkou naplňte druhý cukrářský sáček s řezanou špičkou. Povrch dortu ozdobte oběma druhy šlehačky. Můžete poprášit kakaem nebo dozdobit hoblinami hořké čokolády.
TIPY & TRIKY
- Když korpus na harlekýn upečete raději den předem, půjde lépe rozkrojit. Nenaplněný se dá zmrazit a skladovat až 4 měsíce. Aby zůstal vláčný, zabalte ho ještě vlahý do alobalu a zamrazte.
- Pařížskou smetanu můžete koupit hotovou v kelímku. Budete jí potřebovat cca 450 ml. Pařížskou šlehačku můžete připravit i zcela bez cukru, popřípadě ho dát méně podle chuti.
- Pařížskou smetanu můžete koupit hotovou v kelímku. Budete jí potřebovat cca 450 ml.
- Pokud nechcete používat ztužovač, rozhodně kupte smetanu s vyšším obsahem tuku (40%), ale šlehejte ji na nejnižší otáčky. Předejdete tím jejímu sražení.
Komentáře
Recept není dobře napsán,ne pro začátečníky.Je třeba zdůraznit že do ušlehané hmoty se mouka s kakaem vmíchává lehce opatrně vařečkou a je lepší olej vmíchat až nakonec.
Dobrý den, recept jsem vyzkoušela ahned dvakrát - poprvé jsem si ho špatně přečetla a mouku s kakaem jsem přidala k vajíčkům do robota a všechen vzduch se vyšlehal pryč.. ale i tak jsem to upekla, vyšla mi z toho tuhá placka, ale s višňovou marmoškou to byla dobrota - no nicméně to neměnilo nic na tom, že potřebuji dort na oslavu a tak jsem se do toho pustila znovu - a do vaječné hmoty mouku s kakaem jen lehce zamíchala...a povedl se na jedničku!
Super! Jsme moc rádi, že jste to po prvním neúspěchu nevzdala... To by byla škoda! Doufáme, že se oslava vydařila a oslavenec měl radost.
Mějte se moc krásně, Martina
Čerstvé novinky z redakce: Dort jsme přepekli. Vyzkoušeli jsme několik variant přípravy korpusu a nejvíce se nám osvědčilo vyšlehat vejce s cukrem, přidat olej a nakonec mouku s kakaem. Kypřicí prášek není potřeba, korpus krásně vyběhne. Postup jsem tady v receptu upravila. Za tímto už si vážně stojíme a povede se každému. Harlekýn je mňam!
Dobrý den, já jsem pro jistotu přidala lžičku prášku do pečiva, ale i tak je to jen hutná placka :-(
Dobrý den Kamilo, tak to už opravdu nevíme. Nám se dort povedl, jak vidíte na obrázku. Při nejbližší příležitosti ho pro jistotu upečeme znovu a uvidíme.
Dobrý den, dort by měl vyběhnout i bez kypřidla, jen díky pěně z cukru a vajec, které je nutné šlehat dostatečně dlouho, aby byla krásně pevná a nadýchaná. Recept jsme upravili, aby byl lépe srozumitelný a nepletlo se množství kakaa použitého do pařížské šlehačky a do korpusu.
Nevím co dělám špatně ale po upečení je korpus hrozně nizký, vůbec nevyběhl, nemá se tam dávat prášek do pečiva? Tady v receptu psaný není.