Dort Harlekýn potěší všechny milovníky šlehačkových dortů. Dopřejte si klasický dezert jako vystřižený z vitríny vaší oblíbené cukrárny. Kombinace bílé a pařížské šlehačky tvoří jeho charakteristický vzhled a naprosto jemnou chuť, která sluší kakaovému korpusu. Ten doporučujeme alespoň jednou poříznout a vnitřek dortu naplnit pařížskou šlehačkou.
Suroviny
Postup
Den předem připravte pařížskou smetanu. Svařte smetanu ke šlehání s krupicovým cukrem a kakaem holandského typu a po vychladnutí uložte do lednice.
Troubu předehřejte na 160°C. Formu o průměru 20–22 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem nebo vysypte hrubou moukou.
Vejce vyšlehejte s oběma druhy cukru do nadýchané pěny. Vmíchejte olej. Mouku, prášek do pečiva a kakao přesejte přes jemné síto, smíchejte se solí a zašlehejte do těsta.
Těsto vlijte do připravené formy a pečte přibližně 45 minut, nebo dokud nebude špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Bude-li se vám zdát, že povrch korpusu příliš rychle tmavne, přikryjte ho kusem alobalu a dopečte přikrytý.
Nechte vychladnout, v případě potřeby zakrojte povrch do roviny a poté korpus jednou vodorovně prokrojte.
Pařížskou šlehačku ušlehejte dotuha. Smetanu ke šlehání vyšlehejte se ztužovačem dotuha a oslaďte moučkovým cukrem podle chuti.
Třetinou pařížské šlehačky potřete spodní polovinu korpusu a přiklopte vrchní polovinou. Druhou třetinou potřete povrch i boky dortu a uhlaďte.
Zbylou třetinou naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou. Ušlehanou bílou šlehačkou naplňte druhý cukrářský sáček s řezanou špičkou. Povrch dortu ozdobte oběma druhy šlehačky. Můžete poprášit kakaem nebo dozdobit hoblinami hořké čokolády.
TIPY & TRIKY
- Když korpus na harlekýn upečete raději den předem, půjde lépe rozkrojit. Nenaplněný se dá zmrazit a skladovat až 4 měsíce. Aby zůstal vláčný, zabalte ho ještě vlahý do alobalu a zamrazte.
- Pařížskou smetanu můžete koupit hotovou v kelímku. Budete jí potřebovat cca 450 ml. Pařížskou šlehačku můžete připravit i zcela bez cukru, popřípadě ho dát méně podle chuti.
- Pařížskou smetanu můžete koupit hotovou v kelímku. Budete jí potřebovat cca 450 ml.
- Pokud nechcete používat ztužovač, rozhodně kupte smetanu s vyšším obsahem tuku (40%), ale šlehejte ji na nejnižší otáčky. Předejdete tím jejímu sražení.
Komentáře
Povedl se mi hned napoprvé a ještě jsem ho dělala z dvojnásobné dávky ;-) Mám fakt radost :-) Když jsem šoupla formu do trouby, mrkla jsem na komentáře a čekala, co z ní vyleze. Takže zkušenost je asi taková, opravdu pořádně vyšlehat vejce a olej taky dávám vždy až jako poslední.
Koupila jsem si za 200 kc knihu s recepty od Apetito a dnes jsem opravdu byla jako Harlekyn z cirkusu. Recept podle me neni povedeny, korpus vysel prilis tvrdy a ve spojeni s jemnou slehackou je absolutni propadak. Ted cekam navstevu a nevim, co jim misto tohoto dortu nabidnu. Plus tolik casu vnivedz.
Dobrý den, velmi nás mrzí, že se Vám dort nevydařil. Bohužel Harlekýn klame tělem, a přestože se zdá na první pohled jednoduchý, jeho příprava skrývá pár úskalí a ne každému se vydaří. Doufáme, že s ostatními recepty v knize budete spokojená.
Korpus krásně vyběhl. Je to opravdu tím našleháním vajec s cukrem do pěny - šlehala jsem asi 15 minut v robotu a potom mouku s kakaem přidávala po lžících.
Perfektni,me se povedl na jednicku,holky chyba bude ze jste spatne vyslehali zloutkovou penu,musite slehat opravdu hooodne dlouho
Precetla jsem si jak recept tak komentare, a vse delala podle navodu dokonce poprve v zivote jsem mouku s kakaem prosala a vmichavala opravdu pomalu, stejne to bylo nizke a hutne....:-/
Dobrý den - asi se ptám úplně natvrdle, ale co přesně znamená "svařit smetanu na šlehačku"? Že v kastolku ohřeju dané množství šlehačky, cukru a kakaa a po dokonalém spojení nechám odstát a šoupnu do ledničky? Druhý den mi půjde šlehačka bez problému vyšlehat jako ta klasická bílá? Děkuji za odpověď.
Ano, přesně jak píšete. Znamená to, že všechny tři uvedené věci společně smícháte v rendlíku, lehce povaříte, necháte vychladnout, dáte do ledničky a druhý den vyšleháte.
Držíme palce, ať se dort podaří!
Apetit
Ještě se zeptám - jaký je pak rozdíl mezi touto šlehačkou a šlehačkou pařížskou, kterou tak přímo koupím v obchodě? :) děkuji
A poslední - nepotřebuju na šlehání použít nějaký ztužovat nebo tak něco? aby se mi krém neroztekl?
Samozřejmě si klidně můžete usnadnit práci a koupit si hotovou pařížskou šlehačku. Ovšem při domácí výrobě sama rozhodujete, jaké kakao použijete.
Krém je šlehačkový a jako šlehačka se i chová. Samozřejmě nevydrží neměnný a dort tak patří k přímé spotřebě. Pokud se obáváte, že šlahačka utrpí na kráse a "spadne", můžete použít ztužovač. My se snažíme mít, krémy co "nejčistší", bez přidaných látek. Ale samozřejmě pokud chystáte převoz nebo přesun a máte obavu, použijte ho, pro jednou se rozhodně nic nestane.