Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 (22)
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1216 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 286 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehounká zmrzlina je dokonalou tečkou za svátečním hodováním. Pokud máte chuť, klidně do sorbetu přidejte vodku!

Suroviny

citron 6 ks
větší velikost
krupicový cukr 250 g
med
na pokapání
máta
lístky na ozdobu

1Citrony pečlivě omyjte, ostrouhejte z nich kůru a potom vymačkejte šťávu. Cukr na mírném ohni rozpusťte v litru vody. Pak hrnec odstavte a do sladké vody přimíchejte citronovou kůru i šťávu. Nechte trochu vychladnout.

2Po půlhodině základ na sorbet přeceďte přes sítko a uložte do mrazáku (pokud nemáte moc času, vyplatí se nalít sorbet do igelitových sáčků – zmrzne rychleji). Každou půlhodinu zamíchejte. Hotový sorbet nemá být ani tekutý, ani tuhý – tvoří ho drobné granulky. Servírujte ozdobené mátou a pokapané medem.

Výlet do Historie
Za existenci sorbetu vděčíme Arabům, kteří se usadili na Sicílii. Známí milovníci sladkostí posílali svoje otroky na Etnu pro sníh a ten pak míchali s vynikající sicilskou citronovou šťávou a cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/12

Komentáře

Martina Zajícová

V redakci jsme to probrali a naznali jsme, že by to neměl být problém. Možná vám zmrzlinovač nažene do sorbetu trochu vzduchu navíc (v závislosti na přístroji), ale neměl by to být výrazný problém :-)! Takže směle do toho!

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit