Žebra s BBQ omáčkou

Žebra s BBQ omáčkou

3.8 / 5. Počet hodnocení: 30
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1563 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 256 g
Tuky 36 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

BBQ omáčku můžete v uzavřené skleničce skladovat v chladničce až tři měsíce.

Suroviny

žebra 1 ks
z boku, očištěná
chleba
k podávání
Na lák
vinný ocet červený 125 ml
sůl 1 ČL
pepř barevný 2 ČL
celý
krupicový cukr 1 PL
chilli paprička 1 ks
sušená
Na BBQ omáčku
třtinový cukr 3 PL
tmavý
med 3 PL
jablečný ocet 60 ml
či bílý vinný ocet
rum 1 PL
worcesterská omáčka 2 PL
paprika uzená 2 ČL
nebo sladká paprika
chilli 1 ČL
mleté
pepř 2 ČL
čerstvě mletý
česnek 4 stroužky
drcené
nové koření 0.5 ČL
sůl 1 ČL
uzená neboli kouřová sůl
kečup 500 ml

1 Přísady na lák a žebra vložte do hrnce, zalijte 2 litry vody a přiveďte k varu. Maso povařte doměkka; trvá to asi 40 minut. Pak žebra vyjměte a nechte je vychladnout; lák vylijte, k ničemu jinému se už nehodí.

2 V kastrůlku smíchejte všechny přísady na omáčku kromě kečupu. Na středním plameni vařte za stálého míchání 5 minut. Vmíchejte kečup, ztlumte plamen a nechte tekutinu bublat 20–30 minut, občas zamíchejte. Ochutnejte, případně dosolte kouřovou solí. Vypněte a ihned směsí potřete žebra. Grilujte je nad dřevěným uhlím z obou stran, až omáčka zkaramelizuje; pozor, nesmí se spálit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/6

Komentáře

Eva Lapešová

Naprosto geniální recept. Nejlepší žebra a BBQ omáčka, kterou jsem kdy měla. Doporučuji s uzenými žebry - lahůdka! Omáčku vařím přátelům jako oblíbený dárek. Je skvělá i na pečená kolena, pečené kuře - vždy až na závěr pečení nechte zkaramelizovat.

Iva Mertová

Dobrý den, prosím, peču podle tohoto receptu uzb roky, ale je na něm něco v nepořádku. Suroviny jsou pomíchané na lak i na omáčku a některé ingredience chybí. Prosím, šlo by to doplnit. Moc moc díky, léto si bez nich nedokážu představit.

Josef Blümel

Hodně zmatený recept. Suroviny na lák jsou smíchané se surovinami na omáčku, ta není označena vůbec, a co je nejhorší, chybí docela dost surovin (přestože v postupu jsou pak zmíněny), např. kouřová sůl, kečup, uzená paprika, atd. Vzhledem k tomu, že recept znám z tištěné podoby, tak vím. Někdo svoji práci hodně odflákl 🙄

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit