Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Základní vanilková zmrzlina

Základní vanilková zmrzlina

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (33)
Více než hodinu Snadné Na přibližně 1,5 litru

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7136 kcal
Bílkoviny 197 g
Sacharidy 297 g
Tuky 570 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Královnou letních dezertů je zmrzlina. A nejlepší je domácí! 

Suroviny

smetana ke šlehání 750 ml
40%
mléko 250 ml
plnotučné
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozkrojený, vyškrábnutá dřeň
žloutek 10 ks
krupicový cukr 220 g
sůl 1 špetka

V rendlíku smíchejte smetanu, mléko a vanilkovou dřeň i prázdný lusk. Na středním plameni přiveďte těsně k bodu varu a pak stáhněte ze sporáku. 

V míse prošlehávejte žloutky, cukr a špetku soli, až směs zesvětlá – znamená to, že se cukr rozpustil. Za stálého šlehání vlijte pramínkem polovinu horké smetanové směsi. Pak vlijte vzniklou směs za stálého míchání zpět ke zbytku smetany v rendlíku. Na středním plameni za stálého míchání zahřívejte asi 10 minut do zhoustnutí, až se krém udrží na zadní straně vařečky.

Přes jemné síto krém přeceďte do mixéru (odstraníte tak hrudky a vanilkový lusk). Mixujte 30 sekund do pěny. Vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici chladnout alespoň 3 hodiny, ale i přes noc.

Vychlazený krém přesuňte do zmrzlinovače a připravte zmrzlinu podle návodu k přístroji. Hotovou zmrzlinu dejte do plastové krabičky a uložte do mrazáku na 2 hodiny ztuhnout. 

ZMRZLINOVÝ MIXÉR

Základní zmrzlinu lze obohatit desítkami snadno dostupných přísad, a tak ji proměnit v neopakovatelný chuťový zážitek.

JAK NA TO:
Nechte 1 litr základní vanilkové zmrzliny 30 minut povolit při pokojové teplotě a dejte do mísy. Zvolte 1 až 3 přísady z následujících variant (nebo jiné podle své chuti), větší nasekejte. Přidejte ke zmrzlině v míse a dobře promíchejte. Přesuňte do uzavíratelné krabičky vhodné do mrazáku a nechte znovu zmrznout, trvá to minimálně 30 minut.

MOŽNÉ KOMBINACE PŘÍSAD DO ZMRZLINY: 

  • brownies + karamelový popcorn
  • banány + nutella + kukuřičné lupínky
  • med + pistáciové oříšky
  • cheesecake + jahody rozmačkané s cukrem
  • borůvky + sušenky s vločkami
  • kokosová tyčinka v čokoládě + tmavý rum
  • višně v čokoládě + čokoládové cereálie
  • jahodový džem + skořicové cereálie
  • broskve mixované s brandy + mandlové lupínky

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Komentáře

Anonym

Dobrý den, trochu bezradně teď stojím u tohoto receptu s knihou Dorty a dezerty v ruce - máte tam jiný recept na vanilkovou zmrzlinu u kterého je napsáno, že je dokonalý :-) Kniha je z roku 2012, tento recept 2014, můžu tedy předpokládat, že je ještě "vyladěnější"? :-)

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit