0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Základní vanilková zmrzlina

Základní vanilková zmrzlina

4.3 / 5. Počet hodnocení: 40
Více než hodinu Snadné Na přibližně 1,5 litru

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7136 kcal
Bílkoviny 197 g
Sacharidy 297 g
Tuky 570 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Královnou letních dezertů je zmrzlina. A nejlepší je domácí! 

Suroviny

smetana ke šlehání 750 ml
40%
mléko 250 ml
plnotučné
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozkrojený, vyškrábnutá dřeň
žloutek 10 ks
krupicový cukr 220 g
sůl 1 špetka

Postup

1

V rendlíku smíchejte smetanu, mléko a vanilkovou dřeň i prázdný lusk. Na středním plameni přiveďte těsně k bodu varu a pak stáhněte ze sporáku. 

    2

    V míse prošlehávejte žloutky, cukr a špetku soli, až směs zesvětlá – znamená to, že se cukr rozpustil. Za stálého šlehání vlijte pramínkem polovinu horké smetanové směsi.

      3

      Pak vlijte vzniklou směs za stálého míchání zpět ke zbytku smetany v rendlíku. Na středním plameni za stálého míchání zahřívejte asi 10 minut do zhoustnutí, až se krém udrží na zadní straně vařečky.

        4

        Přes jemné síto krém přeceďte do mixéru (odstraníte tak hrudky a vanilkový lusk).

          5

          Mixujte 30 sekund do pěny.

            6

            Vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici chladnout alespoň 3 hodiny, ale i přes noc.

              7

              Vychlazený krém přesuňte do zmrzlinovače a připravte zmrzlinu podle návodu k přístroji.

                8

                Hotovou zmrzlinu dejte do plastové krabičky a uložte do mrazáku na 2 hodiny ztuhnout. 

                ZMRZLINOVÝ MIXÉR

                Základní zmrzlinu lze obohatit desítkami snadno dostupných přísad, a tak ji proměnit v neopakovatelný chuťový zážitek.

                JAK NA TO:
                Nechte 1 litr základní vanilkové zmrzliny 30 minut povolit při pokojové teplotě a dejte do mísy. Zvolte 1 až 3 přísady z následujících variant (nebo jiné podle své chuti), větší nasekejte. Přidejte ke zmrzlině v míse a dobře promíchejte. Přesuňte do uzavíratelné krabičky vhodné do mrazáku a nechte znovu zmrznout, trvá to minimálně 30 minut.

                MOŽNÉ KOMBINACE PŘÍSAD DO ZMRZLINY: 

                • brownies + karamelový popcorn
                • banány + nutella + kukuřičné lupínky
                • med + pistáciové oříšky
                • cheesecake + jahody rozmačkané s cukrem
                • borůvky + sušenky s vločkami
                • kokosová tyčinka v čokoládě + tmavý rum
                • višně v čokoládě + čokoládové cereálie
                • jahodový džem + skořicové cereálie
                • broskve mixované s brandy + mandlové lupínky

                Související články

                Zmrzlina v nejlepší společnosti. Co ukrývá sundae?
                • Lidé a jídlo

                Zmrzlina v nejlepší společnosti. Co ukrývá sundae?

                Tradiční americký zmrzlinový pohár, který se objevil koncem 19. století, si zamilovala i Marilyn Monroe. A není se čemu divit, protože je to velká dobrota. Co všechno sundae ukrývá, proč nese tak zvláštní název a jaké jsou okolnosti jeho...

                Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

                Autor: redakce Apetitu

                Apetit 2014/8

                Komentáře

                Anonym

                Dobrý den, trochu bezradně teď stojím u tohoto receptu s knihou Dorty a dezerty v ruce - máte tam jiný recept na vanilkovou zmrzlinu u kterého je napsáno, že je dokonalý :-) Kniha je z roku 2012, tento recept 2014, můžu tedy předpokládat, že je ještě "vyladěnější"? :-)

                Apetit magazín

                Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
                • Poradna

                Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

                Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...
                STORY
                Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

                Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

                Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

                Obchod Apetit