0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Palačinky s ricottou zapékané s rajčatovou omáčkou

Palačinky s ricottou zapékané s rajčatovou omáčkou

3.9 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3934 kcal
Bílkoviny 184 g
Sacharidy 291 g
Tuky 219 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ač se to nezdá, bonusem tohohle Itálií inspirovaného receptu je, že je bezlepkový.

Suroviny

olivový olej extra panenský 2 PL
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
chilli paprička 1 ks
přepůlená
baby špenát 280 g
čerstvý
máslo 20 g
nasekané plus na vymazání formy
ricotta 700 g
rozdrobená
rajče 100 g
sušená nakládaná, nakrájená nadrobno
bazalka 1 hrnku
nasekané
pažitka 2 PL
nasekaná
strouhaná kůra z citronu
parmazán 4 PL
strouhaný
sůl a pepř
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
rajčatové pyré 250 ml
krupicový cukr 1 ČL
bobkový list 1 ks
150 g
čedar nebo ementál nastrouhaný nahrubo
Na palačinky
mouka pohanková hladká 150 g
vejce 3 ks
prošlehaná
mléko 250 ml
máslo 20 g
rozpuštěné a zchladlé
olej
na opékání

1 V pánvi na 1 lžíci oleje krátce opečte česnek a chilli. Přidejte špenát, osolte a míchejte 1–2 minuty, až zavadne. Slijte přebytečnou tekutinu a špenát nechte vychladnout.

2 Na palačinky promíchejte mouku, vejce, špetku soli a 60 ml mléka dohladka. Potom vmíchejte zbylé mléko a pomalu zašlehejte máslo. Nechte 10 minut odpočinout. Přeceďte přes husté síto, aby bylo těsto zcela hladké, a přimíchejte zhruba 60 ml vody nebo podle potřeby, aby bylo husté jako na palačinky.

3 V nízké pánvi o průměru 20 cm rozehřejte trošku oleje, vlijte sběračku těsta, rozlijte dokola a usmažte palačinku po obou stranách dozlatova. Pokračujte se zbývajícím těstem – měli byste připra- vit 12 palačinek.

4 Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°. Smíchejte máslo, ricottu, sušená rajčata, bazalku, pažitku, citronovou kůru, zchladlý špenát a parmazán a podle potřeby osolte.

5 Na pracovní plochu položte palačinku, půlku potřete ricottovou směsí, přeložte napůl přes náplň a pak srolujte. Pokračujte s ostatními palačinkami.

6 V rendlíku na zbylém oleji opečte cibuli, přidejte passatu, lžičku cukru, bobkový list, osolte a vařte 10 minut. Odstavte a odstraňte bobkový list.

7 Dvě třetiny omáčky vlijte do zapékací nádoby vymazané máslem. Na omáčku vyskládejte naplněné palačinky.

8 Přelijte zbývající omáčkou a posypte strouhaným čedarem nebo ementálem. Zapékejte zhruba 12–15 minut dozlatova. 

RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!

JAKÁ VYBRAT?

  • KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě.
  • LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano.
  • PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat)
  • RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý).
  • NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť.
  • ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Komentáře

Petra Šťastná

Vyzkoušeno, nám moc chutnalo! Jediné co, tak jsem nepoužila bazalku, protože jsem neměla.. ale i tak výborné,i přítel si pochvaloval :)

Apetit magazín

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit