0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Newyorská jablečná buchta s bourbonem

Newyorská jablečná buchta s bourbonem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Newyorská jablečná buchta s bourbonem

3.5 / 5. Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8-12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5776 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 736 g
Tuky 194 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento recept jsme převzali od ‚Jablečného sdružení‘ státu New York. Jeho členové moučník naprosto zbožňují a tvrdí, že se množství bourbonu v něm nemáme bát. Nebojíme se! V nouzi (nebo pro děti) ho však lze nahradit jablečnou šťávou či cidrem francouzského typu.

Suroviny

slunečnicový olej 125 ml
+ na vymazání formy
jablko 4 ks
zbavená jádřinců, oloupaná a nakrájená na kostičky
bourbon 250 ml
krupicový cukr 2 hrnky
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 2 hrnky
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda 0.5 ČL
sůl 1 špetka
perníkové koření 3 ČL
mandle sekané 70 g
nasekané nahrubo
mléko
podle potřeby
smetana ke šlehání
ušlehaná, k podávání

1 Troubu předehřejte na 175°C. Lehce vymažte obdélníkovou formu o velikosti cca 23x33cm.

2 Jablka dejte do mísy a přelijte bourbonem, zakryjte a za občasného promíchání nechte macerovat.

3 Mezitím ve střední míse prošlehejte cukr, olej a vejce. Do jiné mísy prosejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, špetku soli a perníkové koření. Vmíchejte mandle, pak vaječnou směs a nakonec jablka i s bourbonem. Podle potřeby přilijte mléko, aby vzniklo hladké těsto podobné tomu na muffiny (nám jablka vsákla všechen bourbon).

4 Těsto rozetřete do připravené formy a pečte 50–55 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě, doplněné šlehačkou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Komentáře

Libuše Mrvíková

Koláč je výborný ;-) Možná bych tak o třetinu ubrala cukru,ale možná to bylo použitím medového bourbonu, který je sladší.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit