Lahodná kokosová rýže

Lahodná kokosová rýže

4.9 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3323 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 426 g
Tuky 158 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tato mléčná dobrota se v thajských restauracích podává jako dezert, vy ji ale můžete zkusit i jako lehkou večeři (tomu odpovídá množství ingrediencí v našem receptu). A pozor – zbožňují ji i zapřisáhlí odpůrci rýžových nákypů a mléčné rýže z obchodu!

Suroviny

rýže 200 g
citronová kůra
z jednoho citronu
kokosový krém 800 ml
mléko 400 ml
plnotučné
krystalový cukr 200 g
mango 1 ks
oloupané, nakrájené na plátky
vanilkový lusk 0.5 ks
dřeň, lze nahradit vanilinovým cukrem

Postup

1

Rýži propláchněte pod studenou tekoucí vodou a dejte do hrnce spolu s citronovou kůrou, vanilkou, cukrem, kokosovým krémem a mlékem. Za stálého míchání přiveďte k varu.

2

Ztlumte oheň na minimum a vařte bez pokličky, dokud nebude rýže měkká (trvá to kolem čtyřiceti minut). Průběžně míchejte, aby se nic nepřipeklo ke dnu hrnce.

3

Stáhněte z ohně a nechte zchladnout, vlažná rýže totiž chutná lépe než horká. Dejte do misek nebo hrníčků a poklaďte ovocem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

Anonym

Tiež ma tento recept zaujal, lebo mám rada kokos, ale neviem aký kokosový krém myslia. Nepozná niekto nejaký recept na kokosový krém?

Anonym

Je to konzerva, něco jako kokosové mléko ale hustší, možná by mělo být přeloženo jako kokosová smetana. Tato rýže je s ním dobrota, ale pokud neseženete, kokosové mléko taky poslouží.

Anonym

Kokosový krém v plechovce prodávají napr. v siti supermarketu Albert. Najdete ho hned vedle kokosového mléka.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit