Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 347
Do hodiny Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5590 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 675 g
Tuky 258 g
Vláknina 110 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablečný koláč s mřížkou je efektní pro oko a lahodný pro mlsné jazýčky. Dlouho neotálejte a pusťte se do něj, recept na něj je jednoduchý!

Suroviny

máslo 225 g
pokojové teploty
vejce 1 ks
Na náplň
oloupaná, na měsíčky
z poloviny citronu
krystalový cukr 125 g
strouhaný
brandy 20 ml
nebo amaretto
mléko 1 hrnek
na polití

Postup

1

V míse prošlehejte máslo a cukr, pak zašlehejte vejce a žloutek, směs by měla připomínat míchaná vajíčka. Potom přidejte po třetinách mouku a těsto rukama důkladně propracujte. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte aspoň 45 minut odležet.

2

Jablka oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Dejte je do hrnce, přidejte citronovou šťávu, cukr, skořici, muškátový oříšek a přilijte brandy.

3

Přidejte 4 – 6 lžic studené vody a povařte asi 4 minuty. Stáhněte z ohně, přidejte máslo a nechte rozpustit. 

4

Předehřejte troubu na 210°C. Těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23cm, přesahující okraje odřízněte. Na těsto naneste jablečnou směs.

5

Odříznuté těsto znovu vyválejte, rádýlkem z něj nakrájejte tenké proužky a ozdobte jimi koláč; v místech, kde se proužky kříží, potřete těsto studenou vodou. Vršek koláče potřete mlékem a pečte 20 – 25 minut.

Tip redakce

Pokud vám zbyde těsto, můžete ho zabalit do potravinářské fólie, uložit do mrazáku a použít později.

Jak upéct koláč s křupavým těstem a šťavnatou náplní?

Tipy Stevena Trumpfhellera, šéfkuchaře restaurace U Emy Destinnové, který se drží osvědčeného receptu své babičky. 

  • Do koláče dejte svá oblíbená jablka, já používám mix zelených a červených.
  • Nepřehánějte to s cukrem. Oslazená jablka totiž mnohem víc pouštějí šťávu, a ta může během pečení vytéct a znečistit troubu. K hodně šťavnatým jablkům můžete přidat lžíci kukuřičného škrobu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/8

Komentáře

29.11.2016 13:28

Dávali jste tam opravdu brandy?

29.11.2016 13:50

Ano, dávali. Ale je jen na vás, jestli ho dáte taky.

17.01.2015 10:14

Stačí 1,5kg jablek, přidat škrob

02.10.2014 14:32

Opravdu skvělý koláč! Těsto neuvěřitelně dobré, náplň osvěžující, dohromady tedy výborná chuť!

25.08.2014 13:06

p

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč