Jablečný koláč s mřížkou je efektní pro oko a lahodný pro mlsné jazýčky. Dlouho neotálejte a pusťte se do něj!
Suroviny
Postup
Prošlehejte máslo a cukr, pak zašlehejte vejce a žloutek, směs by měla připomínat míchaná vajíčka.
Potom přidejte po třetinách mouku a těsto rukama důkladně propracujte. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte aspoň 45 minut odležet.
Jablka oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Dejte je do hrnce, přidejte citronovou šťávu, cukr, skořici, muškátový oříšek a přilijte brandy.
Přidejte 4–6 lžic studené vody a povařte asi 4 minuty. Stáhněte z ohně, přidejte máslo a nechte rozpustit.
Předehřejte troubu na 210°C.
Těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23cm, přesahující okraje odřízněte.
Na těsto naneste jablečnou směs.
Odříznuté těsto znovu vyválejte, rádýlkem z něj nakrájejte tenké proužky a ozdobte jimi koláč; v místech, kde se proužky kříží, potřete těsto studenou vodou. Vršek koláče potřete mlékem a pečte 20–25 minut.
Tip redakce
Pokud vám zbyde těsto, můžete ho zabalit do potravinářské fólie, uložit do mrazáku a použít později.
Jak upéct koláč s křupavým těstem a šťavnatou náplní?
Tipy Stevena Trumpfhellera, šéfkuchaře restaurace U Emy Destinnové, který se drží osvědčeného receptu své babičky.
- Do koláče dejte svá oblíbená jablka, já používám mix zelených a červených.
- Nepřehánějte to s cukrem. Oslazená jablka totiž mnohem víc pouštějí šťávu, a ta může během pečení vytéct a znečistit troubu. K hodně šťavnatým jablkům můžete přidat lžíci kukuřičného škrobu.
Komentáře
25.08.2014 13:06
p
p
02.10.2014 14:32
Opravdu skvělý koláč! Těsto
Opravdu skvělý koláč! Těsto neuvěřitelně dobré, náplň osvěžující, dohromady tedy výborná chuť!
17.01.2015 10:14
Stačí 1,5kg jablek, přidat
Stačí 1,5kg jablek, přidat škrob
29.11.2016 13:28
Dávali jste tam opravdu
Dávali jste tam opravdu brandy?
29.11.2016 13:50
Ano, dávali. Ale je jen na
Ano, dávali. Ale je jen na vás, jestli ho dáte taky.
13.01.2017 21:38
2 kg prilis moc!
2 kg prilis moc!
Testo se mi trhalo.. Nevite cim to?
16.01.2017 15:45
Dobrý den, Andreo, jablek
Dobrý den, Andreo, jablek určitě s klidem uberte, záleží jen na hloubce vaší formy a vaší chuti. Koláčová těsta mají všeobecně tendenci se trhat, určitě to není vaše chyba. My to většinou řešíme "záplatou" z těsta. Pokud se vám s těstem pracuje velmi špatně, můžete zkusit přidat ještě jeden žloutek. Držíme palce při druhém pokusu, redakce Apetitu
20.01.2018 16:04
tedy toto těsto to je síla
tedy toto těsto to je síla teda nehorázně se trhá že se nedá skoro vyválet. lehčí je udělat domácí listové než tohle .
27.01.2018 10:56
Za mě super. Těsto se povedlo
Za mě super. Těsto se povedlo, vůbec se netrhalo. Jen jsem dala méně jablek. Výborný, dnes ho jdu udělat zase :-)
12.05.2018 07:23
Těsto je vynikající, vůbec se
Těsto je vynikající, vůbec se nelepilo ani netrhalo, jen moc nechápu množství jablek-podle mě by bohatě stačilo 1 kg. Navíc mi jablka připadají příliš tvrdá a na koláči nedrží, takže bych je buď víc povařila, nebo je pokrájela na jemno a zahustila škrobem. Jinak je koláč dobrý.