0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Babiččiny květákové placičky

Babiččiny květákové placičky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Babiččiny květákové placičky

4.3 / 5. Počet hodnocení: 394
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 403 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 19 g
Tuky 22 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Když se řekne česká kuchyně, hned mi naskočí květákové placičky. Jako malá jsem je milovala od své babičky a drží mě to dodnes,“ píše nám Petra Školová z Havířova, jejíž recept v nás vzbudil nostalgii. Základní směs lze různě obměňovat – přidejte třeba klobásku nebo šunku.

Suroviny

květák 1 ks
rozdělený na růžičky
vejce 2 ks
je možné přidat žloutky a z bílků ušlehat sníh
strouhanka 1 hrst
sůl
podle libosti
pepř
podle libosti
kmín
podle libosti
majoránka (drhnutá)
podle libosti
česnek
podle libosti
olej
lze nahradit sádlem, na smažení
tatarská omáčka
s pažitkou, k podávání

Postup

1

Květák vařte v mírně osolené vodě do změknutí, cca 10 minut.

2

Nechte důkladně okapat a rozmačkejte šťouchadlem na brambory.

3

Přidejte vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, česnek a strouhanku tak, aby směs byla kompaktní a daly se z ní tvarovat maličké placičky (o velikosti asi 4 cm).

4

Placičky smažte na oleji nebo sádle z obou stran dozlatova. Osušte na papírové utěrce.

5

Podávejte s tatarskou omáčkou a s bramborami, čerstvým chlebem nebo jen tak, třeba se zeleninovým salátem.

Související články

Jak zbavit květák drobné havěti
  • Tipy a triky

Jak zbavit květák drobné havěti

Často se stává, že koupíte-li květák nebo brokolici, skrývá se v drobných růžičkách různá havěť, které se prostým omytím zbavujeme jen stěží. Poradíme vám dnes, jak se zbavit nejen havěti, ale také nepříjemného zápachu při vaření. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Komentáře

Martina Vlad

Take jsem delala verzi v troube, a i kdyz nekrupaly jako smazene, byly vynikajici. Do testa jsem pridala navic trochu fety. Diky!

Martina Nádvorníková

Placičky výborné, ale já prostě na zeleninové placičky nemám talent. Jako obvykle se mi rozpadávaly při přípravě i při podávání.

Marcela Mandová

Chuťově placičky fajn, ale absolutně mi nedržely pohromadě. Zkusila jsem je zachránit v troubě, ale marně. Ale dám jim ještě někdy šanci.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit