Placičky nám chutnaly teplé i druhý den zastudena. Hodí se jako lehká večeře nebo rychlé party pohoštění.
Suroviny
mrkev
250
g
mladá, očištěná
jarní cibulka
2
ks
česnek
1
tymián
4
mouka
2
PL
libovolná, viz Něco navíc
vejce
1
ks
velké
sůl
pepř
olivový olej
2
PL
Na dip
pažitka
½
svazek
řeřicha
½
bal
zakysaná smetana
150
g
jogurt
2
PL
sůl
pepř barevný
Postup
1
Mrkev najemno nastrouhejte. Bílé a světlezelené části jarních cibulek nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a rozdrťte. Tymián operte, osušte a lístky otrhejte. Všechny přísady vložte do mísy a smíchejte s moukou a vejcem. Osolte a opepřete.
2
Na dip nasekejte pažitku a řeřichu. Zakysanou smetanu smíchejte s jogurtem, solí a pepřem a přidejte bylinky.
3
V pánvi rozehřejte olej. Z mrkvové směsi tvarujte malé hromádky, zploštěte je vidličkou a na středním plameni opékejte z každé strany 3–4 minuty. Podávejte s dipem.
NĚCO NAVÍC
Mrkvové placičky z hrubé mouky jsou křupavější, z hladké mají jemnější strukturu.
Recept je převzatý z knihy Rychlokurs vaření pro vegetariány. Cornelia Schinharlová, Ikar.
Komentáře
Myslíte, že by šly udělat i v troubě? Ráda bych je připravila dceři v batolecím věku, takže bych je nerada smažila.
Dobrý den, v troubě je zkusit udělat určitě můžete, měly by držet. Bohužel to v redakci nemáme vyzkoušené, ale pokud se vám povedou i v troubě, budeme rádi za zpětnou odezvu! Krásný den za redakci Apetitu přeje, Eva.
Dobrý den, vyzkoušela jsem v troubě s tím, že jsem mouku nahradila čerstvou strouhankou a pekla při 200 stupních cca 10 min. po obou stranách a povedlo se :)
Dobrý den, Katko, moc děkujeme za zpětnou vazbu a tip na pečení v troubě :-)! Mějte se moc krásně, Martina
Výborné, jako lehká letní večeře ideální! :)
Vynikající! Ale opečené byly mnohem rychleji:))