Rychlý slaný koláč

Rychlý slaný koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1492 kcal
Bílkoviny 76 g
Cukr 44 g
Tuky 111 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Listové těsto je se slanou náplní vždycky skvělé. V rychlosti přípravy nemá konkurenci.

Suroviny

listové těsto 1 bal
hotové
vejce 2 ks
rozšlehaná
zakysaná smetana 200 ml
šunka 250 g
jemně krájená, lze nahradit cikánkou nebo mor.uzeným
petržel hrst
sekaná
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
1. Předehřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Plát těsta rozložte na plech (množství je počítáno na dva plechy) a asi tři centimetry od kraje na něm nožem naznačte okraje. Zbylou plochu propíchejte vidličkou a pak potřete celý plát rozšlehanými vejci.

2. Vložte do trouby a pečte asi dvanáct minut. Pak koláč potřete zakysanou smetanou rozmíchanou se solí a pepřem (okraje vynechte) a vraťte asi na osm až deset minut do trouby.

3. Vyjměte z trouby, poklaďte plátky šunky a posypte petrželkou. Slaný koláč je výborný se zapečenou zeleninou či salátem z rajčat a cibulky.
Zakysanou smetanu můžete ochutit strouhaným křenem nebo lžičkou dijonské hořčice. Vegetariánskou variantu získáte, když uzeninu nahradíte houbami podušenými s česnekem.

Tip Apetitu
Vynikající španělská šunka Serrano značky Casademont obsahuje nanejvýš 15 % tuku. Koupíte ji za zhruba 60 Kč (80 g) například v Tescu, Carrefouru nebo v Delvitě.

Komentáře

Anonym

Zkoušela jsem a manžel měl boule za ušima, použila jsem šunku-cikánský šál a udělala k tomu zeleninový salát s dresingem a nemělo to chybu :o)

Anonym

Upekla jsem rovnou dva koláče. Na jeden jsem dala nivu, šunku a rajčátka a na druhý eidam, šunku a rajčátka. Oba neměly chybu. Moc chutnal celé rodině a už jsme vymýšleli, jaké dobrůtky použijeme příště.

Anonym

Prosim Vas o upresnenie ako sa postupuje ke`d sa dava zapekana zelenina, nesplasne listkove cesto ke`d sa z rury vyberie a potom este so zmesou spat vlozi na dopecenie.

Anonym

příště, jestli tenhle recept budu znovu zkoušet, ho určitě udělám bez zakysané smetany - bylo to chuťově dost těžké, až nedobré.. příště myslím, že bohatě stačí sýr ;O)

Apetit magazín

  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...

Obchod Apetit