Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hotový šlehačkový beránek ve formě na pečení.
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 542
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 beránka

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3808 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 467 g
Tuky 171 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na šlehačkového beránka pochází z cukrárny pražského hotelu International a do puntíku splňuje naše požadavky: Těsto je jednoduché na přípravu, dokonale vyplní formu, jde dobře vyklopit a beránek zůstane vláčný i několik dní. 

Suroviny

změklé + na vymazání formy
vejce 3 ks
rozinky 100 g
+ na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL

Postup

1

Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte a vysypte dvoudílnou formu.

2

V míse utřete změklé máslo s oběma cukry a zašlehejte vejce. Šlehejte, dokud hmota nenabude, a potom k ní prosijte mouku s kypřicím práškem. Přidejte smetanu, spařené rozinky a promíchejte.

3

Hladké těsto přesuňte do přední (hlubší) části formy na beránka, těsto by mělo sahat asi 1 cm pod okraj, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy.

4

Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut dozlatova. Pak ji vyjměte z trouby, zabalte na chvíli do vlhké utěrky, sejměte víko, a když trochu zchladne, opatrně beránka vyklopte a nechte nejlépe na mřížce (ležícího na zádech, aby se vahou neutrhl) zcela vychladnout.

Triky, jak při pečení uspět

  • Nemáte-li osvědčenou formu po babičce, kupte si raději dvojdílnou – těsto v ní po vyběhnutí nepraská. Pokud pečete v otevřené formě, těsto po zapečení přikryjte alobalem.
  • Beránka pečte na střední mřížce shora i zdola. Než ho vyjmete z trouby, opatrně nadzdvihněte formu a do středu těsta vpíchněte špejli, jestli nelepí. Každá trouba peče jinak.
  • Dobře vymazaná a vysypaná forma a přikrytí vlhkou utěrkou po upečení zajistí hladké vyklopení beránka.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/4

Komentáře

30.03.2023 19:18
Jeden z nejlepších receptů na beránka, fakt výborný. Dělala jsem na zkoušku před velikonocemi a do večera byl fuč🙏 Nejlepší je s polevami od dr. Oetkera
01.04.2018 08:49

Beránek se mi povedl, je moc chutný dlouho měkký ( třetí den po upečení pořád mňam). Všem doporučuji.

30.03.2018 19:26

Skvělý recept, díky! Krásné Velikonoce :)

30.03.2018 15:41

Mě se povedl.

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč