0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hruškový páj s mascarpone a mandlemi
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 53
Více než hodinu Snadné na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5371 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 507 g
Tuky 316 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehký koláč s lahodným krémem, kterému nikdo neodolá. Můžete se vsadit!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
krupicový cukr 6 PL
máslo 160 g
chlazené a nasekané
Na náplň
hruška 4 ks
zralejší
citronová štáva 1 PL
krupicový cukr 9 PL
nebo 225 g
mascarpone 250 g
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 2 PL
mandle plátky 100 g

Postup

1

V robotu promíchejte mouku, cukr a máslo na drobenku. Přidejte 3–4 lžíce ledové vody a ještě krátce promixujte.

2

Vyklopte a na pomoučněné pracovní ploše rychle zformujte kouli. Zabalené těsto dejte chladit alespoň na 1 hodinu do lednice.

3

Předehřejte troubu na 180 °C.

4

Čtvrtinu těsta si nechte na cop. Zbytek nahrubo nastrouhejte do formy a špičkami prstů natlačte ke dnu a okrajům.

5

Těsto vyložte pečicím papírem, tak velkým, aby vyplnil tak akorát celou prohlubeň a zatižte vrstvou fazolí. Ze zbylého těsta vytvořte cop a olemujte jím okraj formy.

6

V předehřáté troubě pečte těsto 25 minut, pak nechte vychladnout a opatrně odstraňte papír i fazole.

7

Hrušky oloupejte, přepulte a zbavte jádřince. Ihned promíchejte s citronovou šťávou a 1 lžící krupicového cukru, aby nezhnědly. Můžete do nich shora udělat ozdobné zářezy.

8

Šest lžic cukru, mascarpone, vejce a mouku rozmixujte dohladka a rozetřete na předpečený koláč. Nahoru naaranžujte hrušky a koláč posypte mandlemi a 2 lžícemi cukru. Pečte 40–45 minut.

 
9

OZDOBNÝ COP
Z rozváleného těsta udělejte rádýlkem proužky a upleťte z nich plochý cop. Abyste obkroužili celý koláč, upleťte tři nebo čtyři kratší copy, jeden dlouhý se totiž podaří málokdy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Komentáře

Anonym

Prosím o radu. Tenhle koláč jsem už pekla několikrát a všem moc chutnal. Já ovšem pořád řeším estetickou stránku věci... Ať se snažím sebevíc, tak dokonalý cop na ozdobení kraje prostě nevytvořím! Těsto na to není dost tvárné a trhá se. Jak se to povedlo vám v redakci, že je výsledek tak pěkný?

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Borská,
koláč pekla naše foodstylistka Milka a ta umí naprosté zázraky na počkání a koláče peče vždy dokonalé. Už je to 7 let, ale zeptám se, zda má ona nebo někdo jiný z redakce v rukávu nějaký zaručený trik ;-). Za sebe ale prozatím můžu vřele doporučit tenhle recept na křehké těsto: http://www.apetitonline.cz/recept/zakladni-recept-na-krehke-testo
Možná se vám s ním bude pracovat lépe. Také mě napadá, že je vždy lepší uplést několik kratších copů a ty pak spojit. Dlouhý se přetrhne snad vždycky.

Zdravím za celou redakci, Martina

Eliška Rozehnalová

Možná je to máslem... s jihočeským se mi dařilo lépe než s jinými. Jinak jsem se s tím nepárala a do části na cop přidala trošku oleje, pak už to šlo.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit