Cukrárnu Moka najdete nedaleko Českého Krumlova. Na jejich zákusky, a hlavně na dokonalý větrník, se vyplatí zajet! A pokud zrovna nemáte cestu kolem, tradiční karamelový větrník si vyzkoušejte upéct doma. Odpalované těsto, karamelová šlehačka a pudinkový krém jsou kombinace, která se v českých cukrárnách stále těší velké oblibě. A zde je náš osvědčený recept.
Suroviny
Postup
Nejprve připravte karamel, aby zchladl. V rendlíku zahřívejte 100 g krupicového cukru, až zezlátne na karamelovou barvu. Pozor, snadno se připálí! Pak přilijte 100 g smetany, provařte dohladka a odstavte.
Troubu předehřejte na 200 °C.
Na odpalované těsto přiveďte 270 ml vody, máslo a sůl k bodu varu. Přisypte prosátou mouku a míchejte tak dlouho, dokud se hmota nepřestane lepit ke stěnám a dnu hrnce. Trvá to asi 5 minut a těsto bude mít teplotu zhruba 80 °C.
Hmotu přemístěte do mísy a postupně – po jednom – do ní zašlehejte vejce, nyní by mělo mít těsto teplotu zhruba 35–40 °C. Přidávání vajec si rozdělte na zhruba 12 minut.
Hotové těsto bude světle žluté, bude mít pěknou konzistenci a bude pomalu stékat z vařečky. Přendejte ho do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou.
Na plech vyložený pečicím papírem (nebo lehce vymazaný olejem) stříkejte spirály o průměru zhruba 10 cm se zakončením ve středu. Pečte dozlatova 20–25 minut.
Na vanilkový krém dejte do mléka krátce povařit rozříznutý vanilkový lusk a vyškrábnutou dřeň z něj. Po provaření lusk vyjměte.
Z ochuceného mléka uvařte pudink podle návodu na obalu, ale v jiném poměru: na 700 g ochuceného mléka přidejte 80 g pudinkového prášku a 80 g moučkového cukru.
Dejte vychladit.
Pak krém dochuťte alkoholem a ručně do něj metlou zašlehejte ušlehanou smetanu.
Na karamelovou náplň nejprve vyšlehejte 400 g smetany dotuha.
Poté do ní zašlehejte metličkou zhruba 60 g připraveného karamelu (podle chuti).
Větrníky vodorovně rozřízněte, na jejich spodní části nastříkejte řezanou trubičkou vanilkový krém. Na něj nastříkejte řezanou trubičkou karamelovou náplň.
Horní části větrníků přelijte nahřátým fondánem: do rendlíku si na kusy nalámejte fondán, zakápněte studenou vodou a přidejte 10 g připraveného karamelu.
Fondán mírně nahřejte a rozmíchejte – hmota nesmí pálit, jenom hřát. Konzistence rozehřátého fondánu musí být taková, aby se netrhala a nestékala z větrníku
- Když je konzistence hustší, přidejte ještě kapku vody, pokud je naopak řídká, přidejte fondán.
- Potahování větrníků fondánem musí být rychlé, jelikož fondán rychle tuhne.
- Když se vám to předčasně stane, je třeba ho znovu rozehřívat.
Horní části po zatuhnutí přiklopte na větrníky.
Komentáře
Co je to prosím za recept!!! Ihned smazat,fuj!!
Dobrý den, paní Rakašová, chápeme asi správně, že větrníky se nepodařily :-(? Moc nás to mrzí! Můžeme se zeptat v čem byl podle vás problém? Děkujeme!