Naučte se pohádkové kynuté buchty! S klasickým receptem a moderním postupem to zvládnou i ti, kteří s pečením moučníků teprve začínají.
Tipy pro dokonalé kynuté buchty
Klasika od klasika
Nejlepší buchty jsem hledala v prastarých kuchařkách i pomocí internetových vyhledávačů. Recepty, které mě zaujaly, jsem poctivě zkoušela: znovu a znovu dávala kynout těsto, plnila buchty, hlídala troubu a vychytávala další triky a fígly. Ačkoli jsem původně chtěla sestavit vlastní recept, výběrové řízení na nejlepší kynuté buchty nakonec vyhrála naprostá klasika – Buchty I. od Marie Sandtnerové z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů. Jsou chutné, nadýchané a po vychladnutí přímo ukázkově měkké. Nádhera!
Mouka, mléko, vejce, máslo…
Suroviny zůstávají ve všech receptech víceméně stejné – na pekáč klasických rozměrů potřebujete půl kila hladké mouky. Dobře ji prosijte, aby byla nadýchaná, a zamíchejte do ní špetku soli; můžete mouku i trochu prohřát. Téměř ve všech receptech se pak zvlhčuje čtvrtlitrem mléka. Záleží však na savosti mouky, proto mléko přilévejte postupně a pro jistotu ho mějte po ruce trochu víc. Prakticky nikde nechyběly voňavé ingredience jako vanilka (nebo aspoň vanilinový cukr) a citronová kůra. Poměry ostatních surovin – hlavně másla, cukru a také vajíček – se už lišily výrazněji, a také měly značný vliv na výsledek. Na chuti buchet se naopak překvapivě skoro vůbec neprojevilo množství droždí: já jsem nakonec použila zhruba půl kostky, ale nic se nestane, když těsto připravíte z dvojnásobného množství kvasnic (jen vám bude kynout přímo pod rukama.
Sáhněte si na těsto
V tomhle případě se vyplácí dodržovat postup – různé ,zkratky‘ většinou vedou (aspoň v mém případě) k tomu, že člověk omylem vynechá některou ze surovin nebo že těsto nechce kynout. Práci vám usnadní domácí pekárna chleba – hnětení totiž patří mezi fyzicky náročnější činnosti. Pokud tímhle šikovným pomocníkem nedisponujete, těsto zpracujte rukama. Jde to podstatně líp než vařečkou, jak to dělávaly naše babičky. Navíc můžete pohodlně posoudit konzistenci a podle potřeby přisypat mouku nebo přilít mléko. Zpracovanou hmotu poprašte trochou mouky a dejte kynout do tepla. Zkazit práci vám může jenom průvan – ten kynutému těstu nesvědčí.
Voňavé finále
Náplně jsou jen otázkou vaší chuti. Nejrychlejší a nejpohodlnější jsou povidla (můžete je naředit rumem). Pokud jsou vašimi favority tvarohové buchty, utřete kostku tvarohu s jedním žloutkem, dvěma lžícemi krupicového cukru, sáčkem vanilinového cukru a podle chuti přidejte rozinky. Já jsem tentokrát dala přednost makové náplni se skořicí a rumem. À propos – rumové aroma buchtám hodně sluší! Proto nevynechejte závěrečný trik: pokropit čerstvě upečené buchty rumem smíchaným s moučkovým cukrem. Cítíte tu vůni? Tak se dejte do pečení! Doufám, že jsem vás tím výjimečným a slavnostním pocitem nakazila…
Suroviny
Postup
Rozdrobené droždí zalijte asi 100 ml mléka, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Počkejte, až se objeví bubliny.
Do mísy prosijte mouku se solí, přidejte kůru, vanilku a zbytek cukru, žloutek, vychladlé máslo a vzešlé droždí. Postupně přidávejte zbylé mléko a vypracujte měkké těsto. Poprašte ho moukou a nechte hodinu kynout do dvojnásobných rozměrů.
Mák a mléko na náplň dejte do hrnce a asi tři minuty za stálého míchání vařte. Přidejte zbývající ingredience kromě vlašských ořechů.
Těsto rozválejte na asi centimetr silný plát a nakrájejte na čtverečky 5 × 5 cm. Rozdělte na ně náplň i vlašské ořechy a vytvarujte buchty. V pekáči pak rozehřejte máslo, buchty v něm ze všech stran smočte a vyskládejte (spojem dolů) do řad.
Zapněte troubu na 200/180 stupňů. Buchty nechte v pekáči ještě čtvrt hodiny kynout a pak je dejte do trouby. Po deseti minutách trochu snižte teplotu a buchty deset až patnáct minut dopékejte. Ještě horké je pokropte rumem smíchaným s cukrem a dvěma lžícemi horké vody. Vychladlé buchty pocukrujte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Svatomartinské menu: Jídla nejen k mladému vínu(4 recepty)
- 10 dokonalých receptů z kynutého těsta(10 receptů)
- 9 lahodných receptů z kynutého těsta(9 receptů)
- Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky(45 receptů)
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(32 receptů)
- 20 jídel na cesty aneb Rady a tipy, co s sebou na výlet(20 receptů)
- Téměř 20 rodinných receptů na rychlé tvarohové koláče a buchty, které zvládnete raz dva(16 receptů)
- Rychlá tvarohová buchta nejen na neděli: 16 rodinných receptů(16 receptů)
Komentáře
Dagmar Hasilová
13.11.2017 20:44
Super recept, dnes jsem pekla
Super recept, dnes jsem pekla dvě várky.
denisa jakubcikova
17.12.2017 16:25
Miluji tento recept....
Miluji tento recept.....opravdu luxusní buchty.....vždy dělám dvojitou dávku :-)))))
Šárka Mertová
19.05.2018 09:12
Tak akorat na dortovou formu.
Tak akorat na dortovou formu. Davka mi vysla na 17 buchticek.
Petra Adamkova
25.01.2019 16:51
Horší těsto sem ještě nikdy
Horší těsto sem ještě nikdy nedělala. Katastrofa!!!!
Martina Kojzarová
28.01.2019 09:02
Dobrý den, paní Adamkova,
Dobrý den, paní Adamkova,
moc nás mrzí, že se buchty nevyvedly. Bohužel z komentáře nedokážeme říci, v čem mohl být problém :-(. Držíme palce, ať se příští pokus povede na výbornou!
Monika Kouřilová
15.04.2019 09:11
první moje kynutý buchty a
první moje kynutý buchty a vyměnila jsem náplň a použila pouze povidla a skvělý. Ale teda s tím pečením se mi to nezdálo. Prvně jsem šla podle návodu a po 10ti minutách jsem stáhla troubu (horkovzdušnou) na 160, ale i tak po 15ti minutách jsem přidávala ještě 10 min, protože se mi zdály buchty málo hnědé (ve srovnání tak jak je znám od babičky). Ale i tak si myslím, že to bylo málo a buchty mi pořád připadají nedopečené. Chuťově jsou výborné, ale příště budu péct na 180 celou dobu možná i déle...
Petra Drivkova
21.01.2021 23:43
Tak ja jsem asi uplny
Tak ja jsem asi uplny antitalent. Testo mi zacalo kynout asi az po hodine a az kdyz jsem zvedla teplotu v troube na 50 stupnu. Jinak se s testem pracovalo hezky a i chutove je dobre,ale buchty nemam vubec nakynute. Makovou napln jsem musela pridelavat,jedna varka mi na cele mnozstvi buchet nastacila. Nejsem si taky jista tou teplotou peceni. Pekla jsem v horkovzduchu na 200 a pak ztlumila na 170. Druhou varku uz radeji 185 a ztlumila na 160 a to mi prislo lepsi. Jsem zklamana,ze mi buchty poradne nevybehly. Muze to byt instantnim drozdim? Priste zkusim dat vic... kdyby vybehly,tak budou vynikajici. Ten rum a citronova kura je uzasna kombinace.
Martina Kojzarová
22.01.2021 13:47
Dobrý den, paní Dřívková,
Dobrý den, paní Dřívková,
určitě nejste antitalent, nezoufejte! Bohužel jste asi měla smůlu na kvasnice.
Čas kynutí je pouze orientační údaj, spíše se řiďte objemem těsta. To by se během kynutí mělo zdvojnásobit. Což může trvat hodinu, ale také hodiny tři. Záleží na teplotě, při které těsto kyne. Příště bychom ale asi přece jenom vsadili na čerstvé droždí. A pozor na teplotu mléka, pokud je příliš horké, kvasinky usmrtí a je po kynutí. Musí mít takovou teplotu, abyste v něm bez problémů udržela prst. Teplotu bychom taky doporučili dodržet – pokud pečete na horkovzduch, předehřejte troubu na 180°C. Údaj 200 °C je pro klasické pečení bez horkého vzduchu. Dříve se takto teploty v receptech uváděly, nyní už uvádíme pouze jeden údaj na vrchní a spodní ohřev (pokud není uvedeno jinak) s tím, že pokud chcete péct na horkovzduch měla byste si odečíst 20°C.
I když i se sušeným by recept měl fungovat, ovšem opět je potřeba použít pouze vlažné mléko. Na 500 g mouky by mělo určitě stačit 7–8 g (podle návodu na obalu).
Množství náplně si samozřejmě upravte podle své chuti, někomu by množství stačilo, někomu zase ne :-).
Držíme palce, ať se napodruhé podaří buchty na jedničku,
redakce Apetitu
Eliska Tichá
30.08.2022 13:38
Pro mě recept není jasný……
Martina Kojzarová
13.09.2022 10:17
In reply to Pro mě recept není jasný…… by roksanka.cicha…
Dobrý den, paní Tichá, moc…
Dobrý den, paní Tichá,
moc děkujeme připomínky. Gramáž soli jsme doplnili, stejně tak jako údaj, že citronová kůra má být najemno nastrouhaná z 1 čerstvého citronu. PL znamená polévková lžíce.
Držíme palce, ať se buchty vydaří,
redakce Apetitu