Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
svestkovy kolac
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.4/5 Počet hodnocení: 29
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5985 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 601 g
Tuky 277 g
Vláknina 105 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept objevila Gabriela Dvořáková v americké kuchařce: „Liší se od české klasiky a to se mi líbí.“ Nechte se pozvat!

Suroviny

čerstvé a vypeckované
rum 150 ml
Na těsto
máslo 150 g
změklé
sůl špetka
vejce 2 ks
Na krém
mléko 50 ml
vejce 3 ks
cukr 50 g
podle chuti
Na glazuru
meruňkový džem 2 PL
rum 1 PL

Postup

1

Švestky vypeckujte a namočte na čtyři hodiny do rumu.

2

Suroviny na těsto smíchejte a rukama zpracujte ve vláčnou hmotu. Vytvořte bochánek a dejte ho na půl hodiny odpočívat do lednice.

3

Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.

4

Rozválejte těsto a vložte ho do vymazaného pekáče nebo do formy na koláč. Okraje těsta by se měly zvedat tak, aby vznikla miska. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou, vložte do trouby a pečte zhruba čtvrt hodiny.

5

Mezitím připravte krém. Smetanu s mlékem a vanilkou pět minut povařte na mírném ohni. Odstavte, přidejte cukr i vejce a míchejte metlou tak dlouho, dokud krém nezačne houstnout.

6

Na upečený korpus položte marinované švestky a zalijte je houstnoucím krémem.

7

Vraťte do trouby a dopékejte ještě patnáct až dvacet minut.

8

Na závěr povařte džem s rumem a vzniklým cukernatým roztokem potřete koláč.

Krájejte a jezte až po vychladnutí; ještě víc se ale vyplatí vydržet to až do druhého dne - koláč chutná nejlíp trochu odleželý. 

Komentáře

19.03.2019 22:25

Kolac je naprosto uzasny! Uz se tesim na zitrek, kdyz je druhy den jeste lepsi :)

14.03.2009 11:26
Koláč jsem už dělala několikrát a zařadila jsem ho mezi stálice....je výborný a hlavně něco jiného než klasický kynutý švestkový koláč.
20.05.2008 09:40
Mne pripadal dosť srandovný - taký americký zmiešanec :-). Jem si ho sama. Poznám aj lepšie koláče... Krém pekne zhustol. Treba dať vajcia do neho hneď - do horúceho a miešať.
04.08.2008 12:55
Kolac se mi moc nepovedl, zvednute okraje testa se pri peceni svezly na dno a krem dost nezhoustl. Jist se sice kolac da, ale ani chutove me nijak nenadchl.
12.10.2007 10:48
Je to mňamka! Akorát ten krém, který měl zhoustnout, nějak nezhoustnul... není mi jasné, proč.
03.10.2007 08:04
Recept se nachází v č. 10/05, str.23

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč