Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Banánovo-karamelový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 180
Více než hodinu Snadné na 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5583 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 557 g
Tuky 345 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokud neochutnáte, neuvěříte, že může být něco tak dobrého jako je legendární Banoffee Pie. Duo banány a karamel je něco jako jahody a šampaňské, Romeo a Julie nebo párek a hořčice. Tohle prostě musíte poznat! Budete ho dělat znova… a znova… a znova…

Suroviny

máslo 100 g
rozpuštěné
sušenky 250 g
libovolné oblíbené (bez náplně)
Na náplň
máslo 100 g
třtinový cukr 100 g
slazené
na plátky
strouhaná

Postup

1

Na sušenkový základ promíchejte rozdrcené sušenky s rozpuštěným máslem – klidně v kuchyňském robotu. Směs upěchujte do formy o průměru 20 cm včetně okrajů do výšky asi 4 cm a dejte chladit.

2

Připravte náplň. V nepřilnavé pánvi nebo kastrůlku na mírném ohni zahřejte máslo a cukr. Míchejte, až se cukr rozpustí a zkaramelizuje. Sejměte, nechte minutu vychladnout a přidejte kondenzované mléko.

3

Vraťte na oheň, zvolna přiveďte k varu a pak nalijte na sušenkový základ. Po vychladnutí dejte asi na 3 hodiny do chladničky.

4

Před podáváním vyjměte dort z formy a položte ho na servírovací talíř. Ušlehejte smetanu (případně se ztužovačem), zamíchejte do ní polovinu banánů a navršte na karamelový krém. Ozdobte zbylými banány a posypte čokoládou.

NĚCO NAVÍC
Když náplň trochu teče, dort chutná nejlíp. Pokud vám jde o vzhled a potřebujete, aby dezert ,držel‘, rozmíchejte v kondenzovaném mléku 3 lžičky vanilkového pudinkového prášku. Náplň bude stále výborná, ale trochu změní chuť – bude připomínat měkké karamelky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Komentáře

29.03.2019 20:30

Když potřebuji do dortu karamel, koupím sáček karamelek a ty pak s několika lžícemi mléka
na mírném ohni rozpustím. Mléka dáte tolik, jak hustý karamel chcete. Já obvykle dávám asi tři na sáček.

21.03.2019 20:31

Nápad dobrý, ale praxe nic moc. Byl recept dříve vyzkoušen než publikován? Karamel na plotně po minutě chladnutí ztuhl jako kámen a bylo pak potřeba s kondenzovaným mlékem dlouho vařit. Klást banány na vyšlehnou šlehačku mi taky nepřijde úplně šťastné. Karamelu bylo na velikost korpusu příliš mnoho.

25.03.2019 13:11

Dobrý den, paní Olejníková,
mrzí nás, že Vás recept potrápil a děkujeme za zpětnou vazbu! Recept vyzkoušen byl, kolegyně na něj s láskou vzpomínají a výsledek je koneckonců vidět na fotografii.
Máte ovšem pravdu, že doba vaření karamelu je zavádějící, to vždy trvá poměrně dlouho, raději ji tedy prodloužíme. Dnes můžete tento krok jednoduše obejít - karamelizované kondenzované mléko seženete zcela běžně v obchodech. Stačí ho nahřát a použít, čas na přípravu dezertu se tak opravdu výrazně zkrátí.
Otázka množství karamelu je lehce sporná, v redakci vyvolala docela velkou diskuzi. Zřejmě opravdu záleží na tom, jak moc velkou láskou ke karamelu hoříte :-). Ven poteče vždy, někoho to naplňuje naprostou blažeností, jiní by také trochu ubrali. Takže tohle bychom ponechali na Vaší vlastní chuti, protože je to opravdu individuální záležitost.
Co se týče šlehačky a banánů - bohužel nevíme, k jakému problému došlo a jakou šlehačku jste použila, ale pokud zvolíte opravdu tučnou smetanu (33–40 %), neměly by banány dělat potíže :-(. U 40% bychom si možná dokonce troufli vynechat ztužovač.
Některé recepty postupují jinak - do korpusu se naskládají plátky banánů, zalijí se karamelem a šlehačkou se pak zdobí pouze nahoru. Možná by Vám tenhle postup sednul více.

Věříme, že podruhé už bude dort dokonalý, redakce Apetitu

21.03.2016 14:28

Dort byl sice chuťově výborný, ale i když jsem dodržela množství sušenek a másla, ze kterých se dělá korpus...při sundávání rámu formy se kraje bortily. Dále se mi pak vůbec nespojil cukr s máslem - mají se zahřívat spolu v kastrůlku až vznikne karamel...máslo se pořád od cukru oddělovalo. Při krájení náplň netekla trochu, ale dost! Takže příště asi bude přece jen lepší zahustit pudinkem.

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč