0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Znojemská hovězí pečeně

znojemska hovezi pecene
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Znojemská hovězí pečeně

4.7 / 5. Počet hodnocení: 47
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1843 kcal
Bílkoviny 207 g
Sacharidy 65 g
Tuky 80 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Znojemská hovězí pečeně nebo také znojemská omáčka na seznamu rozhodně nesmí chybět. Připravená z kvalitních surovin vykouzlí na tváři každého strávníka blažený úsměv.

Suroviny

loupaná plec 600 g
slanina 50 g
uzená, nakrájená na proužky
sůl
cibule 1 ks
nakrájená na hrubo
sádlo 1 PL
nebo slunečnicový olej
vývar hovězí 500 ml
mouka pšeničná hladká 2 PL
okurka 100 g
nakládané, nakrájené na plátky
knedlíky houskové
k podávání
pepř

Postup

1

Do masa udělejte po směru vláken tenkým nožem díry, rozšiřte je otáčením nože a pak prstem a vetkněte do nich proužky slaniny.

2

Cibuli zpěňte v hrnci na tuku a vložte maso. Opečte je krátce ze všech stran, aby se zatáhlo, a podlijte asi 150 ml vody.

3

Přiklopené duste v troubě předehřáté na 160 stupňů doměkka asi 1,5 hodiny (pokud maso nebude stále měkké, přijdete ještě 30 minut).

4

Vyndejte maso z trouby a ho uchovejte horké.

5

Do šťávy v hrnci přilijte vývar a přiveďte k varu.

6

Vmíchejte mouku rozšlehanou v 100 ml studené vody. Vařte asi 20 minut a pak přeceďte. Podle chuti osolte a opepřete.

Pokud je omáčka příliš hustá, rozřeďte ji vývarem.

7

Vložte do omáčky okurky a už jen prohřejte. Plátky masa s knedlíkem na talíři přelijte omáčkou a podávejte.

Rada šéfkuchaře: Okurky nemusíte dávat do omáčky všechny, pokrm jimi lze posypat až na talíři. V obou případech jim ale velmi prospěje, když je předtím krátce prohřejete na kostičkách rozpuštěné slaniny. Navíc je omáčku možné zahustit i jíškou, pak ji stačí provařit jen deset minut.

Související články

Jak na hovězí maso
  • Zajímavosti

Jak na hovězí maso

Co: Kurz vařeníKdy: 4. 9. 2010 od 18 hodinKde: Chefparade, Husitská 56, Praha 3Za kolik: 1090 KčInfo: www.chefparade.cz ...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

Lucie Velek

Dobrý den, Veroniko, maso bychom připravovali v troubě předehřáté cca na 160 stupňů. Při této teplotě by se mělo pod pokličkou pomalu dusit. Čas od času bychom ho zkontrolovali a podlili. Kdyby ani po 1,5 hodině nebylo měkké, prodloužili bychom dobu dušení o 30 minut. Pokud nemáte nebo nechcete použít troubu, maso je možné i dusit v hrnci na sporáku, opět při střední teplotě. Obecně při pomalém pečení a dušení se dosahuje dobrých výsledků při nižších teplotách, ovšem je třeba počítat s tím, že se doba přípravy prodlouží.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit