Babiččina bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8 / 5. Počet hodnocení: 854
Do hodiny Snadné 1 bábovka

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5765 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 776 g
Tuky 230 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bábovka, která vám připomene dětství. Díky hrubé mouce je nadýchaná, voní máslem a mlékem. A je skvělá s kakaem!

Suroviny

vejce 6 ks
krupicový cukr 300 g
máslo 180 g
změklé + na vymazání formy
mléko 250 ml
plnotučné, nebo smetana
vanilkový cukr 1 bal
mouka pšeničná hrubá 450 g
+ na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
kakao 3 PL
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Vymažte a vysypte formu a předehřejte troubu na 180°C (160 °C v případě horkovzdušné trouby).

2

Oddělte žloutky a bílky. Žloutky utřete s cukrem, pak přidejte změklé máslo a mléko nebo smetanu.

3

V jiné misce ušlehejte dotuha bílky s vanilkovým cukrem a mouku smíchejte s práškem do pečiva. Sníh a mouku pak opatrně zamíchejte do žloutkové směsi.

4

Polovinu těsta vlijte do formy, zbytek obarvěte kakaem a nalijte na světlé těsto. Pečte asi hodinu. Bábovku vyjměte z trouby, nechte chvíli chladnout ve formě, pak vyklopte a dejte dochladnout na mřížku.

Podávejte pocukrovanou.

VYKLOPTE TO!
Na formu přiklopte rovný talíř nebo tác a bábovku obraťte. Pokud nevypadne hned, přiložte na obrácenou formu utěrky namočené ve studené vodě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

David Kratochvíl

Tak ta je :) Dělám ji podobně. Doma máme ještě velmi oblíbenou výbornou bábovku Margot. Je to bábovka s polevou z čokolády Margot. Recept je jednoduchý a moc nám chutná.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit