Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Paella po valencijsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5279 kcal
Bílkoviny 413 g
Sacharidy 588 g
Tuky 111 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Horké červencové víkendy přímo vybízejí k tomu, svolat přátele a strávit s nimi čas ve společnosti skvělého jídla a pití. Připravte jim třeba dokonalou španělskou paellu!

Suroviny

olivový olej panenský
malá, zbavená semen a nakrájená na kostičky
malá, zbavená semen a nakrájená na kostičky
malá, zbavená semen a nakrájená na kostičky
cibule ½ ks
nakrájená nadrobno
česnek 4 stroužky
nasekaných nadrobno
rozmarýn 1 snítka
čerstvý
ančovičky (konzerva) 4 ks
řezy, okapané
konzerva, okapaná a nasekaná
může být i uzená, nebo směs podle chuti + k podávání
vývar kuřecí 2 l
horký
šafrán 3 špetka
nitky
plněné papričkami
rýže kulatozrnná 500 g
na paellu
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
krevety tygří 8 ks
celé, nejlépe nepředvařené
slávky 500 g
očištěné (ty, co se při čištění nezavřou, vyhoďte!)
K podávání
hráškové výhonky
či mladé rostlinky

Postup

1

Na středním až silném ohni (může to být i gril s pořádnou vrstvou žhavých uhlíků) rozehřejte pánev na paellu (o průměru cca 40cm) nebo jiný vhodný kus nádobí. Vlijte do ní trochu olivového oleje. Vsypte papriky nakrájené na kostičky, opékejte 3–4 minuty, pak přidejte cibuli, česnek a rozmarýn. Soustavně míchejte vařečkou nebo obracečkou, aby se česnek nepřipálil.

2

Pak přidejte sardelky, podrťte je vařečkou/obracečkou na pastu a důkladně je promíchejte s ostatními surovinami v pánvi. Vsypte rajčata, promíchejte a pár minut prohřívejte. Potom vsypte mletou papriku a asi minutu míchejte. Vlijte asi 1,5 litru vývaru, promíchejte a vložte šafrán. Přiveďte k prudkému varu a vařte 3 minuty. Pak vyjměte rozmarýn, vsypte olivy, promíchejte a rovnoměrně zasypte rýží, aby byla rozprostřená po celé pánvi.

3

Vařte rýži asi 15 minut nebo tak dlouho, až zmizí skoro polovina vývaru (nemíchejte). Ochutnejte, jak je rýže uvařená – měla by být asi zpola hotová. Podle potřeby dosolte. Krevety naaranžujte do kruhu na rýži spolu se slávkami. Přiklopte, pokud máte poklop na gril, tak tímto poklopem (kouřové aroma tak prostoupí celým pokrmem), pokud vaříte na vařiči či otevřeném grilu, přiklopte pánev poklicí. Vařte asi 5 minut.

4

Odklopte, ochutnejte rýži, a pokud je paella suchá a rýže není hotová, přilijte trochu vývaru a vařte ještě 4–5 minut. Neotevřené slávky vyhoďte.

5

Uvařenou paellu podávejte pokropenou trochou olivového oleje a citronové šťávy, osolenou vločkovou mořskou solí a opepřenou čerstvě mletým pepřem, ozdobenou hrachovými výhonky a klínky citronu, popřípadě poprášenou další paprikou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Komentáře

10.07.2019 00:04

Dobry vecer, neda mi nereagovat na tento recept, nakolko zijem vo spanielskej Valencii. Originalna Valencianska paella neobsahuje morske plody a ani olivy. Najprv sa opecu na oleji platky cervenej papriky, ktore sa odlozia bokom, potom maso (kura a kralik, niekto opeka aj masove gule, ini nie) a tiez sa odlozi bokom. Na olej sa nastruha paradajka, prida sa zelenina (biele velke fazule a velke zelene ploche fazule), potom sa vrati sa spat maso s masovymi gulami a prida sa ryza (sype sa do kriza). Prileje sa voda (pomer 1:2) a uz sa viac vody nedolieva a ryza sa nemiesa. Ked je ryza hotova, tak sa odstavi, polozia sa na nu platky opecenej cervenej papriky, paella sa prikryje a necha sa cca 10 minut dosjt. Na severe Valencie pridavaju do paelly slimaky a v inych regionoch bravcove rebierka. Podla zeleninovej sezony sa mozu este pridat articoky alebo boby. Dobru chut!

10.07.2019 10:21

Děkujeme za zajímavý komentář. Je vždycky inspirující dozvědět se něco nového od lidí, kteří žijí přímo na místě.

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč