0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2 / 5. Počet hodnocení: 137
Do hodiny Snadné Na cca 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5885 kcal
Bílkoviny 178 g
Sacharidy 428 g
Tuky 377 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těsto je lehké, náplň fantasticky šťavnatá, postup zajímavý = zapíše se vám do sbírky receptů i do paměti výrazným písmem! 

Suroviny

máslo 150 g
+ na vymazání formy
strouhanka
na vysypání formy
mouka pšeničná hladká 180 g
moučkový cukr 100 g
žloutek 1 ks
Na nádivku
žloutek 3 ks
vejce 1 ks
krupicový cukr 180 g
vlašské ořechy 180 g
mleté
bílek 4 ks
sníh

Postup

1

Rozevírací dortovou formu vymastěte a důkladně vysypte jemnou strouhankou. Máslo rozehřejte, nechte zchladnout a pak smíchejte s ostatními surovinami na těsto. Rychle vypracujte váleček a nechte asi půl hodiny v chladu.

2

Dvěma třetinami těsta vyložte dortovou formu (i po stěnách), zbytek zatím uložte na mrazák. Při vykládání formy můžete z válečku odkrajovat kolečka, klást je těsně vedle sebe a vymačkat.

3

Smíchejte všechny suroviny na nádivku a rozetřete ji do vyložené formy. Třetinou těsta z mrazáku na hrubém struhadle postrouhejte rovnoměrně povrch dortu po celé ploše.

4

Koláč pomalu pečte nejméně půl hodiny při 180 °C. Pak vyzkoušejte špejlí, zda je těsto už propečené. 

KŘEHKÉ TĚSTO. Toto těsto potřebuje vychladit a poté rychle zpracovat; vyplatí se krájet ho na kolečka a ta vytlačovat do formy (viz bod 2). Ještě lepší je koláč druhý den, až se rozleží. 

Související články

Jak loupat ořechy
  • Tipy a triky

Jak loupat ořechy

Během podzimu se v mnoha domácnostech objevují plechy vlašských ořechů pod topením a začnou se ozývat zvuky praskající skořápky. Přinášíme vám jednoduché tipy, jak loupat ořechy, abyste se nenadřeli a nemuseli se uchýlit k postupům Marfušky...
5x ořechová náplň pro sladké pečení
  • Tipy a triky

5x ořechová náplň pro sladké pečení

Předpisů na ořechové náplně existuje bezpočet. Zkušené kuchařky mají oblíbený recept, za který by daly ruku do ohně. Pokud jste ještě ten svůj nenašli, vyzkoušejte některý z našich prověřených postupů. Třeba se vám trefíme do vkusu a vy tak...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

Ludmila Bechyňská

Je skvělý, jednou jsem ho upekla na ochutnávku a od té doby ho musím péct na všechny rodinné sešlosti a oslavy. :) Jen jsem v nádivce trochu snížila množství cukru a přidala ořechů. Zdálo se mi to napoprvé moc sladké.

Apetit magazín

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit