Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ztracený chléb
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8894 kcal
Bílkoviny 234 g
Sacharidy 1167 g
Tuky 360 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert známý ve Francii jako pain perdu (ztracený chléb) semlely české školní kuchyně v dusivou žemlovku. Zkuste vzkřísit ztracený chléb vonící vanilkou a smetanou…

Postup

1

Plátky chleba potřené z jedné strany máslem srovnejte na sebe, ostrým nožem jim odkrojte kůrku a překrojte je na trojúhelníky.

2

V misce rozšlehejte žloutky s cukrem. Mléko a smetanu svařte s vanilkovým cukrem. Vanilkový krém a žloutky promíchejte.

3

Do vymazané zapékací misky skládejte stříšky z chleba máslovou stranou nahoru, každou vrstvu posypte rozinkami a strouhněte na ni muškátový oříšek. Zalijte dvěma třetinami krému a nechte 20 minut stát. Dolijte zbytek a zapékací nádobu přikrytou alobalem vložte do většího pekáčku s teplou vodou sahající asi do dvou třetin misky. V troubě předehřáté na 160 °C (horkovzdušná), nebo na 180 °C (ostatní) pečte žemlovku 25–35 minut.

4

Pekáč vyjměte z trouby a misku z pekáče, odstraňte alobal a povrch moučníku hustě pocukrujte. Zapečte pod grilem nebo v hodně rozpálené troubě, až začne cukr karamelizovat.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

27.02.2006 13:34
Dík, ale proč to neopraví alspoň tady na webu
24.02.2006 20:48
v niektorm z dalších cisel písali, ze tam majú byt cca 4 vajícka..
20.02.2006 10:13
tak už jsem našla správné číslo, škoda, že ho tady nepíšou u receptu, moc by to vše ulehčilo, že to opravíte Apetite? Bylo to číslo duben 2004/str. 15: a ty žloutky tam nejsou nikde napsané.
19.02.2006 17:51
Ráda Vám pomůžu. Napište mi, ve kterém čísle recept byl, číslo vydání se u recetu nezobrazuje.
19.02.2006 16:21
ty řžlotky proboha jen vypadly ne?
18.02.2006 14:00
Moc ráda bych Ti pomohla, proběhla jsem všechny staré Apetity, kde tento recept byl, ale bohužel zrovna to potřebné číslo jsem někomu půjčila... škoda
18.02.2006 09:41
Nevidím kolik mám dát žloutků. Na takové množství mléka a smetany asi hodně? Má to někdo vyzkoušené a poradí?

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč