Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohový koláč s malinovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 218
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8-10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5505 kcal
Bílkoviny 158 g
Sacharidy 607 g
Tuky 261 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasický tvarohový koláč jsme dovedli k absolutní dokonalosti – přidali malinovou omáčku, která mu dodá lehce nakyslou chuť a uchvátí barevným kontrastem. Ať už si luxusní tvarohový koláč ukrojíte na snídani nebo svačinu, dejte si ho s bílou kávou, jako to dělaly naše babičky.

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva ½ bal
vejce 1 ks
máslo 100 g
změklé
z poloviny biocitronu
Na náplň
máslo 160 g
mléko 425 ml
v kostce
vejce 2 ks
až 3 ks
vanilkový
rum 1 PL
tuzemák
Na malinovou omáčku
maliny 250 g

Postup

1

Cukr, mouku, kypřicí prášek, vejce, máslo a citronovou kůru dejte do mísy a rychle rukama vypracujte křehké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na půl hodiny odpočinout do lednice.

2

Připravte si náplň. Máslo rozpusťte a smíchejte s mlékem. Tvaroh, vejce, vanilkový pudink, rum a cukr smíchejte dohromady, nakonec přilijte mléko s máslem a prošlehejte tak, aby se vše spojilo.

3

Troubu předehřejte na 150 °C. Dortovou nebo koláčovou formu o průměru 30 cm vyložte pečicím papírem. Těsto vmačkejte do formy na tloušťku zhruba 4 mm. Vlijte náplň a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte 45 minut, vyndejte a nechte vychladnout.

4

Na malinovou omáčku dejte do kastrůlku maliny s cukrem, podlijte trochou vody a vařte 15 minut. Pak sceďte přes jemný cedník a svařte do hustší konzistence. Podávejte ke koláči.

NĚCO NAVÍC
Tvarohová náplň je u tohoto koláče poměrně tekutá. Pokud vaše trouba peče méně zespodu, může se stát, že těsto ve středu koláče bude nedopečené. Lze tomu předejít několika způsoby.

  • Těsto na koláč si předpečte tzv. naslepo. Vychlazené těsto vtlačte do formy vystlané pečicím papírem. Dno koláče propíchejte vidličkou. Pak na něj položte zeshora další arch pečicího papíru a zasypte ho suchými fazolemi (budete jich potřebovat cca 500 g). Díky nim se těsto u okrajů formy během pečení nezbortí a dno koláče zůstane rovné. Vložte do předehřáté trouby a pečte 10–15 minut, dokud nebude těsto pevné. Těsto by mělo být skoro upečené, ale vyndat z trouby byste ho měli dříve, než začne zlátnout. Odstraňte fazole i pečicí papír a předpečené těsto naplňte tvarohovou směsí. Pokračujte podle receptu.
     
  • Používejte hustý tvaroh v kostce. Vaničkové tvarohy jsou řídké, a není tudíž třeba je tolik ředit mlékem. Máte-li k dispozici pouze tvaroh ve vaničce, snižte množství mléka v receptu.

TIPY & TRIKY

  • Křehké těsto má vysoký podíl másla, při jeho zpracovávání je proto nutné postupovat rychle, jinak se začne lepit a změklé máslo se vsákne do mouky. Po vypracování potřebuje odpočinek v lednici: aby se snadno přesunulo do formy, musí být dobře vychlazené. 
     
  • Na velikosti formy záleží. Rozpis ingrediencí v receptu odpovídá koláčové formě o průměru 30 cm. Vrstva náplně v koláči by měla být nízká. Příliš vysoká vrstva náplně se za uvedený čas neupeče a může rozmáčet těsto ve středu koláče. Pokud je vaše forma menší, snižte i množství surovin.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Komentáře

04.04.2020 08:54

Já jsem po přečtení komentářů korpus 10min předpekla na 150* a pak pekla s náplní ještě dalších 60min taky na 150*. No, mohlo to být o chvilku méně, korpus sice není spálený, není hořký, ale je tmavší. Náplň se propekla všude. Použila sem tvaroh z Lidlu- modré kostky Pilos a množství vše dle receptu. Chuťově je super, lehký.

31.03.2020 15:45

Ještě jedna vychytávka kromě snížení množství mléka do náplně pokud tedy použijeme řidší tvaroh z vaničky.Oddělit žloutky od bílků.Nejdříve utřít žloutky s cukrem do světlé pěny,potom zašlehat tvaroh,přisypat a vmíchat pudinkový prášek (lepší je smetanový s pravou vanilkou),přidat šťávu z jednoho citronu,lžíci rumu,vmíchat vychladlé mléko s rozpuštěným máslem.Nakonec opatrně zamíchat metlou po částech sníh z bílků ušlehaný do tuha.Náplň se tím hodně nadlehčí a je krásně měkoučká.Pečeme raději delši dobu při nižší teplotě.

31.03.2020 15:24

Stačí jen snížit množství mléka do náplně např.na polovinu a náplň je hned hutší.Proč nechat odkapávat tvaroh.Jinak výboný a jednoduchý recept, který nemá chybu.

06.12.2019 23:55

Dobrý den, peču koláč často, dodržuju poměr surovin. Těsto musí být vychlazene a k jeho rozprostření používám igelitový pytlík, ve kterém ho dávám do lednice, nebo si stačí navlhčit ruce vodou a jde to hned lépe.
Do náplně používám tvaroh kostku a na receptu nic neměním. Peču na 150 stupňů 60minut.

02.12.2019 19:04

Těsto hrozně lepilo a tak jsem musela přidat strašnou fúru mouky pro dosažení koláčového těsta. S těstem se mi špatně pracovalo ale to už bude asi chyba ve mě. Mléka jsem dala jen polovinu a i tak to bylo velmi řídké, nepochopila jsem proč je tam mléka tolik. Půlku náplně jsem pak stejně vylila, protože ji bylo moc. No nevím nemám z toho dobrý pocit, koláč se peče tak uvidím a dám vědět jestli je alespoň dobrý

03.12.2019 10:32

Dobrý den, Kláro, jsme zvědaví, jak koláč dopadl. :-)
Máte pravdu v tom, že náplň je hodně řídká – nejste první, kdo na to poukazuje. Jelikož se jedná o více než 6 let starý recept, asi ho budeme muset znovu upéct a ověřit si, zda poměry sedí.
V každém případě doporučujeme tvaroh v kostce, který je tužší a hustší než vaničkový. (do rozspisu doporučení doplníme).
Co se týká těsta, je v něm vysoký podíl másla, takže se s ním pracuje hůře. Je zásadní, aby bylo máslo vychlazené a aby se s moukou zpracovalo co nejrychleji, jakmile začne měknout, bude se těsto lepit.
Před upečením je rovněž těsto nutné vychladit. Jak píše výše kolegyně Martina, nebude od věci korpus před naplněním upéct naslepo – těsto se tím zpevní.

28.04.2019 13:19

425ml mleka je spravne?napln je hodne tekuta,jako mleko:-((

03.05.2019 11:04

Máte pravdu, náplň je hodně tekutá a z komentářů výše vyplývá, že některým čtenářům to způsobilo problém při pečení, respektive nedopečení těsta ve středu koláče. Jiní si koláč naopak pochvalují, takže asi hodně záleží i na volbě tvarohu – kostkový tvaroh (balený ve staniolu) bývá hustší a tužší, a potřebuje tudíž více naředit. Pokud používáte tvaroh vaničkový, který obsahuje více vody a je mnohem řidší, množství mléka snižte klidně o třetinu.

02.12.2019 19:05

Stejný problém

16.09.2016 16:29

Koláč se povedl a byl moc dobrý, jen bych do něj příště přidala několik lžic citronové štávy, aby měl výraznější chuť. Jinak jsem ho pekla asi hodinu, náplň se mi zdála pořád tekutá.

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč