Dýňový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 221
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2774 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 125 g
Tuky 211 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladká pochoutka z netradiční suroviny. Nebojte se dýně, je výborná.

Suroviny

dýně 1 ks
butternut, středně velká
moučkový cukr 100 g
máslo 100 g
+ trocha na vymazání formy
vejce 2 ks
mandle 200 g
mleté
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vrchovatá
smetana ke šlehání
ušlehaná, k podávání

Postup

1

Oloupejte dýni škrabkou na brambory, odřízněte stonek a spodní část. Dýni rozpulte a lžicí vydlabejte semínka a dužinu nakrájejte na asi centimetrové kostky. Uvařte je doměkka v napařovacím hrnci anebo v cedníku či pařáčku nad hrncem s vroucí vodou. Trvá to asi 10–15 minut. Osušte.

2

Uvařenou dýni rozmačkejte nebo umixujte na pyré (mělo by ho být 400 g) a nechte vychladit. Předehřejte troubu na 180 ºC. Utřete máslo s cukrem na hladkou nadýchanou pěnu. Přidejte vejce, dvě lžíce mletých mandlí, prášek do pečiva a znovu důkladně promíchejte. Přidejte dýňové pyré.

3

Vmíchejte zbytek mletých mandlí – nyní byste měli získat těsto, které se dá snadno míchat. Pokud bude příliš tuhé, rozřeďte ho po lžičkách trochou vychladlé tekutiny, nad kterou jste dýni napařovali, nebo mlékem.

4

Vymažte kulatou dortovou formu o průměru 22 cm. Vlijte do ní těsto a rovnoměrně ho rozprostřete. Pečte asi tři čtvrtě hodiny. Pokud začne koláč příliš rychle hnědnout, zakryjte ho alobalem. Podávejte s kopečkem šlehačky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/4

Komentáře

Anonym

Recept se mi libil,protoze je bez mouky, ale vubec se nepovedl. Byl moc vlhky a nepropekl se ani kdyz jsem pridavala dalsi a dalsi cas na peceni. Nakonec jsem ho rozhrabala a jsou z nej alespon succhary. Cim to bylo? Ze by tim, ze jsem pouzila hokaido a ne butternut nebo ze mlete mandle byly neloupane? Pak by to melo byt u receptu zdurazneno.

RADKA Zelinková

Dobrý den. Používat jsem maslovou dýni, místo mandlí vlasske ořechy a pekla jsem to snad více jak hodinu a Můj výtvor se vůbec neshoduje s vašim obrázkem. Je to blivajz. Fuj už nikdy více. Škoda tech ořechů.

Martina Zajícová

Dobrý den, Radko,
moc nás mrzí, že se koláč nevydařil. Bohužel v tomto případě záměnu ořechů opravdu nedoporučejeme. Naneštěstí jste se sama přesvědčila, že odlišné suroviny vedou k zcela odlišnému výsledku a úplně jiné struktuře koláče. Doufáme, že s dalšími recepty budete mít jen pozitivní zkušenosti. Přejeme příjemný start nového týdne, redakce Apetitu

Soňa Havlisová

Po přečtení komentářů jsem se receptu dost bála, ale velmi mě překvapil. Velmi dobrý, nadychany koláč. Já jej ještě vytunila kousky 85% čokolády a děti se mohly precpat k prasknutí a to jen tak nějaký koláč nesni. Super recept

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit