Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Houbový kuba
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1241 kcal
Bílkoviny 35 g
Sacharidy 149 g
Tuky 52 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K přípravě houbového kuby je naprosto nezbytné vepřové sádlo. Pokrmu dodá charakteristickou chuť a vůni. Pokud máte možnost, sežeňte si pravé domácí! 

Suroviny

sušené houby 3 hrsti
mléko
na namočení hub
kroupy 300 g
krupky střední
sádlo 3 PL
+ trocha na vymazání plechu
sůl
cibule 2 ks
velké, najemno
česnek 5 stroužků
prolisované
pepř
mletý
majoránka (drhnutá) 3 PL
kmín 1 ČL
mletý

1 Houby na půl hodiny namočte do mléka, pak pět minut povařte a slijte; krupky propláchněte vodou. Část sádla rozpalte v hrnci a kroupy na něm krátce osmahněte. Podle návodu na obalu přilijte vodu, osolte a kroupy uvařte doměkka.

2 Cibuli osmahněte v pánvi na zbytku sádla, přidejte houby, kmín a asi pět minut duste. Směs zamíchejte k uvařeným krupkám, přidejte česnek, majoránku a pepř, dosolte a zapékejte na 180°C ve vymazaném pekáčku asi dvacet minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

Anonym

Zkuste místo krup dát rýži. Nejenom že je do zdravější, ale fakt to chutná lépe. A místo sádla stačí trošku másla.

Anonym

Misto krup davam pohanku, misto sadla repkovy olej a kuba je stejne vyborny. Neni nutne si kazit zdravi!

Anonym

Misto krup davam pohanku, misto sadla repkovy olej a kuba je stejne vyborny. Neni nutne si kazit zdravi!

Anonym

Milá Eleno, myslím, že pokud jíme střídmě, tak trocha sádla nikomu zdraví nezkazí. Já raději sádlo, než řepkový olej, který může obsahovat nepatrná množství k. erukové, která není nic dobrého pro zdraví.

Anonym

Recept se nachází v č.12/06, str.58

Lucie Velek

Dobrý den, Zdeňku, recept na kubu je z roku 2006, tedy z pohledu existence Apetitu z dávné prehistorie, takže momentálně už v redakci nedohledáme jeho autora a nemůžeme se ho zeptat, proč předepsal k namáčení hub zrovna mléko.
Zkusila jsem vyhledat informace o zpracování hub, bohužel v redakční knihovně jsem na žádnou moudrou knihu, která by mi namáčení do mléka, osvětlila, nenarazila.
Ale můj osobní odhad je, že jde o starý rodinný recept, případně recept čerpaný ze staré kuchařky, a namáčení do mléka je typická babská rada, kterou všichni následujeme, ale moc o ní nepřemýšlíme.
Možná – protože byl kuba štědrovečerním jídlem, kdy si chudí venkované chtěli dopřát to nejlepší z omezených zdrojů, které tehdy obyčejní lidé měli, je namáčení do mléka určitým projevem luxusu a zvýšením kalorické hodnoty pokrmu. Ale to už jen hádám...
Každopádně, pokud se vám namáčení do mléka nezdá, použijte klidně odpovídající množství vody. :-)

Přejeme vám krásné Vánoce!

Apetit magazín

Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...
Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...

Obchod Apetit