Drobenkový koláč s ovocem

Drobenkový koláč s ovocem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do hodiny Velmi snadné na 1 menší plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4391 kcal
Bílkoviny 75 g
Cukr 720 g
Tuky 132 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchý a rychlý způsob, jak upéct drobenkový koláč přesně tak, aby chutnal jako od babičky.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 2 hrnky
krupicový cukr 1 hrnek
máslo 125 g
studené
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
vanilkový cukr 1 bal
vejce 2 ks
mléko 0.5 hrnku
nebo 0,75 hrnku, podle toho, jestli použijete čerstvé či mražené ovoce
citronová kůra 1 ČL
červený rybíz 4 hrnky
lze nahradit lesními plody, mražené nebo čerstvé

1 Rozpalte troubu na 180 °C. Vymažte plech či pekáček o rozměrech 20 x 30 cm máslem a vysypte trochou polohrubé mouky či vyložte papírem na pečení. Mouku, cukr a máslo zpracujte prsty nebo v robotu na drobenku. Odeberte jeden hrnek drobenky a odložte ho stranou.

Do zbylé drobenky přidejte kypřicí prášek a vanilkový cukr, promíchejte a rozmíchejte s vejci, mlékem (pokud použijete mražené ovoce, bude ho stačit méně) a citronovou kůrou dohladka. Těsto vlijte na plech, rovnoměrně posypte ovocem a na závěr odloženou drobenkou z hrnku.

3 Pečte 20–30 minut, až je střed těsta propečený a drobenka začne zlátnout. Nechte vychladnout i s plechem na mřížce a pak krájejte na řezy.

TIPY & TRIKY

  • Plech stačí potřít papírem, ze kterého máslo vybalíte.
     
  • Množství cukru můžete upravit klidně až o půl hrnku podle chuti.
     
  • Krupicový cukr lze zaměnit za světlejší třtinový cukr, nejlépe bio.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Apetit magazín

  • Jak na to

Vyměňte jednohubky za mezze a tapas

Pořádáte narozeninovou oslavu a přemýšlíte, čím hosty ohromit? Zapomeňte na jednohubky s klobásou. Vyzkoušejte chutnou a skvělou exotiku. Mezze či španělské tapas můžete připravit kdykoliv během roku.   ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Rostlinná alternativa másla? Odpovědná volba!

Stále více lidí přechází z různých důvodů na veganskou, vegetariánskou nebo flexitariánskou stravu. Například proto, že trpí potravinovou alergií nebo chtějí využívat nutriční výhody rostlinné stravy. Někteří při vývoji svého jídelníčku...
  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...

Obchod Apetit