Houstičky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4 / 5. Počet hodnocení: 24
Do hodiny Snadné Na cca 10 housek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2113 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 355 g
Tuky 36 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rychle upletené, rychle upečené, a ještě rychleji snědené!

Suroviny

mléko 300 ml
vlažné + trocha na rozředění
droždí čerstvé 10 g
mouka pšeničná hladká 375 g
125 g můžete nahradit špaldovou či celozrnnou moukou
mouka pšeničná polohrubá 125 g
máslo 25 g
změklé
sůl 15 g
krupicový cukr 5 g
sůl
hrubá, na posypání
mák celý
na posypání, lze použít i jiné semínka

1 Mléko vlijte do mísy, přisypte droždí a rozmíchejte ho. Nechte vzejít kvásek a potom přisypte obě mouky a přidejte máslo, sůl a cukr. Vypracujte hladké těsto, pokud je příliš hutné, přilijte trochu vody či mléka. Nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Potom rozdělte na 10–12 dílů o váze 70–80g a postupně je stočte do kuličky. Z každé pak vyválejte 3–4 prameny a upleťte houstičky. Konce těsta vždy zastrčte dospod.

2 Troubu rozehřejte na 220°C. Houstičky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 15 minut kynout, potřete vodou, posypte solí, mákem nebo semínky a pečte zhruba 10–15 minut dozlatova.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Komentáře

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit