Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pravé italské bramborové gnocchi
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 66
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2396 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 382 g
Tuky 39 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pozor na příliš mnoho mouky a hnětení – ať nejsou gumovité! Pravé italské bramborové gnocchi mají být naopak lehké a nadýchané. A pokud budete postupovat podle našeho receptu, přesně takového výsledku se dočkáte. Pak už jen stačí zvolit oblíbenou omáčku a skvělé jídlo je na stole. 

Suroviny

moučný typ
vejce 3 ks
velká, ušlehaná
lze použít méně - záleží na druhu brambor

Postup

1

Nejprve uvařte brambory. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu, osolte ji a vsypte celé, neloupané, ale pečlivě očištěné brambory. Stáhněte plamen a vařte je deset až patnáct minut. Pak je otestujte špičkou nože – měl by se setkat s jistým odporem. (Pokud do brambory snadno zajede, jsou už převařené.) Berte je do utěrky a rychle loupejte, protože jak chladnou, stávají se hutnějšími a noky z nich by byly těžké.

2

Pomocí ručního mlýnku brambory umelte přímo na pracovní plochu, a to dvakrát. Druhé mletí zajistí, že bude výsledkem stejnorodá směs (žádné větší kousky), která se také výborně provzdušní. Jestli nemáte mlýnek, použijte pákový lis na brambory; aby však měly správnou konzistenci, je v něm brambory nutné prolisovat třikrát.

3

V hromádce prolisovaných brambor vytvořte důlek a vlijte do něj vejce. Poprašte trochou mouky a začněte zpracovávat; občas přidejte mouku, ale šetřete jí – prim mají hrát brambory! Pracujte pečlivě, ale rychle – výsledek by měl připomínat křehké těsto na koláč, nikoli gumovitou hmotu.

4

Měli byste získat měkké, tvárné těsto, které nelepí, a přesto dobře drží pohromadě. Rozhodně se vyvarujte výrazného propracovávání, jako kdybyste zadělávali třeba domácí chléb nebo pružné těsto na nudle. Gnocchi by přílišným hnětením a zapracováváním mouky ztratily lehkost. Až budete mít dojem, že jste se přiblížili k ideálu, proveďte naši zkoušku (viz Tipy Apetitu).

5

Nejprve ho rozdělte na tři části. Každou z nich vyválejte na mírně pomoučené ploše na dlouhý, úzký váleček tloušťky palce. I tady platí: pracujte co nejrychleji. Během vyvalování budete váleček také trochu natahovat.

6

Váleček těsta teď rozkrájejte na kousky velké jako palec. V tuto chvíli je prakticky hotovo a leckdo také už hází nočky do vody. Ale další tvarování a vzorování utvoří v nočku jednak prohlubeň, jednak strukturovanou stranu, takže omáčka na něm lépe drží. A také vytvoří z bezejmenného kousku těsta pravý ‚gnocco‘, tedy noček.

7

Každý kousek s citem vyválejte v mouce, uchopte palcem a ukazováčkem, lehce zmáčkněte, aby se mírně prohnul, a z jedné strany vytvořte efektní vzorek – jednoduše na nok obtiskněte obrácenou vidličku. Hotovými gnocchi poklaďte na lehce pomoučenou pracovní plochu.

8

Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji. Postupně do ní vkládejte nočky (jenom tolik, kolik naberete). Když se dotknou vody, vydají zvuk jako při líbání... není to nádhera? Vařte je dvě minuty; nabobtnají a vyplavou na povrch, odkud je seberte děrovanou naběračkou. Ochutnejte; pokud jsou ‚soffici e leggeri‘ (měkké a lehké), máte svou ,italskou maturitu‘ úspěšně za sebou!

S čím si dát bramborové gnocchi?

300 g pěkných zralých rajčat rozřízněte, odstraňte semínka a zbytek nasekejte najemno. V pánvi na troše olivového oleje osmahněte hrst promnutých šalvějových lístků. Vyjměte děrovanou naběračkou. Na jednu porci počítejte asi dvacet nočků, posypte je rajčaty, šalvějí a přelijte trochou rozpuštěného másla. Osolte a opepřete, poprašte parmazánem, nejlépe čerstvě nastrouhaným, a můžete podávat.

Tipy Apetitu:

  • Otestujte správnou konzistenci
    Abyste se přesvědčili, že má těsto opravdu správnou konzistenci, zastavte se v bodě 4 a vytvarujte a uvařte pár zkušebních kousků. Když vyplavou na povrch, aniž se rozvaří nebo rozlomí, je těsto v pořádku. Pokud jsou moc měkké, přidejte do něj trochu mouky; jestliže testovaný ,dobrovolník‘ naopak nedrží pohromadě a ve vodě se rozpadá, přidejte do těsta vajíčko.
  • Nenechte je vychladnout
    Abyste už hotové gnocchi udrželi teplé, zatímco vaříte další, dejte je do větší misky nebo talíře. Nádobu umístěte nad hrnec s horkou vodou a noky ještě přelijte trochou omáčky nebo rozpuštěného másla.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/4

Komentáře

30.04.2020 23:43

Lisováno 1x lisem na brambory. Dobrý výsledek. Kvalita závislá na druhu použitých brambor. (pozn.: Zkuste i z hrubé mouky. Jsou nadýchanější, a hodí se třeba ke guláši atd.).

09.10.2017 15:27

dělala jsem na poprvé z poloviční dávky, takže cca 500g brambor, 2 vajíčka a 150g mouky a šlo to naprosto bez problémů. Lisovala jsem jen jednou přes lis na brambory. Brambory byly od souseda, pěkně škrobovité, takže víc mouky nebylo třeba. Dělala jsem asi 1 cm kuličky, jak vyplavaly v hrnci nahoru, vyndavala jsem je. Jsou výborné.

09.04.2010 15:36
Ufff, no tak tohle byla doopravdy maturita! Mletí brambor přes můj ruční mlýnek jsem vzdala ještě uprostřed první brambory - bez elektrického robota je to vážně fuška a navíc je to dost zdlouhavé. Brambory jsem rozmixovala a pro jistotu ještě rozšťouchala - to doporučuji všem. Je to rychlé a brambory vám nevystydnou. Mouky jsem dala do těsta méně a musím říct, že výsledek byl FENOMENÁLNÍ! Mé gnocchi byly asi trochu větší než vzor v receptu, takže 2 minuty na uvaření jim nestačily (byly uvnitř nedodělané). Protože jsem je ale zapékala s rajčátkovou omáčkou a mozarellou, vůbec to nevadilo. Gnocchi byly pevné, ale přitom dokonale vláčné a lehoučké. Na kvalitě jim neubralo ani mikrovlnné ohřívání následujícího dne. Příprava není snadná, ale skutečně to stojí za to! Kupované gnocchi jsou nejen neúměrně dražší, ale hĺavně se domácím chuťově ani zdaleka nevyrovnají!!!
31.08.2007 13:49
Recept se nachází v č.4/05, str.68

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč