Dokud ho neochutnáte, nepochopíte, čím nás tenhle moučník dostal do kolen!
Suroviny
Postup
Nejprve udělejte odpalované těsto. V hrnci přiveďte k varu 500 ml vody, máslo a špetku soli. Pak přimíchejte mouku a energicky míchejte, aby se těsto přestalo přichytávat k hrnci. Nechte vychladnout.
Předehřejte troubu na 180 °C.
Do vychladlého těsta postupně zašlehejte vejce. Dva plechy důkladně vymažte máslem (když je navíc pokropíte studenou vodou, budou se placky péci ještě lépe, ale těsto půjde hůř roztírat), rozdělte na ně těsto a rovnoměrně ho rozetřete a obrácenou lžící na ploše těsta udělejte vlny.
Vložte do dobře předehřáté trouby a na dno trouby postavte kastrůlek s horkou vodou. Pečte cca 20 minut.
Troubu můžete ztlumit, ale v žádném případě ji v průběhu pečení neotvírejte – placky by zbytečně spadly. Upečené pláty nechte zcela vychladnout.
Jeden z plátů nakrájejte na čtverce. Všechen tvaroh našlehejte s vanilkovým cukrem, pak do něj vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku se ztužovačem.
Povidla rozmíchejte s rumem podle potřeby a potřete jimi jeden vychladlý plát, navrch rozetřete tvarohovou směs a navrch poskládejte čtverce z druhého plátu těsta. Díky tomu půjde dezert mnohem lépe krájet.
Poprašte moučkovým cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky(45 receptů)
- Putování za švestkovou vůní(17 receptů)
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů)
- Na švestkách: 15 ověřených receptů se švestkami(15 receptů)
- 40x povidla a co s nimi!(40 receptů)
Komentáře
Dagmar Swigoňová
15.05.2020 09:22
Pravý povidloň není z tvarohu
Pravý povidloň není z tvarohu!
Lucie Velek
15.05.2020 12:21
A z čeho ho děláte vy?
A z čeho ho děláte vy? Poraďte nám. :-)
Milena Monsportová
15.05.2020 17:48
Povidloň je vynikající...už
Povidloň je vynikající...už jsem dělala podruhé. Jen tentokrát jsem upekla profiterolky místo plátů....takže je to ,,raz do huby" :-D
Mám domácí povidla...kyselkavé....tak je to mňamka.
Taky by mě zajímalo, z čeho je tedy pravý povidloň?
Anonym
26.09.2020 15:45
Podle http://www
Podle http://www.spektrumzdravi.cz/remesla/upecte-si-povidlon-zapomenuty-klen… do povidloně patří šlehačka a smetanový jogurt.
Petra Šebková
12.04.2022 12:56
Skvělý recept! Už jsem…