0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečené brambory se zeleninou

pečené brambory
ZDROJ: Cookipedia.co.uk
sdílet:

Zapečené brambory se zeleninou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 52
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1318 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 95 g
Tuky 75 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jsou doopravdy všestranné – úspěch budou mít samotné, se zeleninovým salátem i jako příloha k masu.

Suroviny

brambory 4 ks
paprika červená 1 ks
jarní cibulka 1 svazek
šunka 100 g
na plátky
paprika mletá sladká 1 ČL
zakysaná smetana 200 ml
čedar 100 g
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Rozpalte gril nebo troubu na 220 °C. Omyté brambory se slupkou nakrájejte na klínky a vařte je v osolené vodě asi deset minut, aby byly jen poloměkké (buďte opatrní a brambory nepřevařte – mějte na paměti, že se budou ještě zapékat). Pečlivě je slijte a dejte zatím stranou.

2

Zatímco se brambory vaří, rozkrojte papriku, odstraňte jadérka a pak ji nakrájejte na úhledné podélné proužky. Jarní cibulku pokrájejte na kolečka.

3

Nakrájenou zeleninu důkladně promíchejte s předvařenými bramborami a celými plátky šunky (volte co nejkvalitnější, nejlépe od kosti). Celou směs důkladně osolte a opepřete. Přesuňte ji do zapékací mísy a krátce zapečte; stačí tak tři minuty. Zelenina by měla mírně zezlátnout.

4

Pečte nebo grilujte Mísu vyjměte, zeleninu poprašte paprikou (kdo má rád ostřejší chutě, může sáhnout po pálivé), pokryjte zakysanou smetanou a nakonec celé dílo posypte nahrubo nastrouhaným sýrem. Zapékejte, až se smetana i sýr rozpustí a povrch zezlátne. Mělo by stačit pět minut.

Související články

Komentáře

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Kotková,
recept pochází z časopisu Snadné vaření, který jsme jeden čas také vydávali (konkrétně z čísla 10/2007).

Přejeme krásný den, redakce Apetitu

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit