Vepřové kotlety s hruškami

Vepřové kotlety s hruškami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2021 kcal
Bílkoviny 77 g
Cukr 96 g
Tuky 133 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnaté maso a slaďoučké hrušky jsou překvapivě sehrané duo, které na talíři vytvoří hotovou symfonii. Stačí přidat vařené, pečené či šťouchané brambory a dokonalá hostina může začít!

Související recepty

Suroviny

vepřové maso 4 ks
vepřová kotleta s kostí, cca 2,5 cm silné
krupicový cukr 1 ČL
sůl vločková 1 ČL
olivový olej 3 PL
pepř
čerstvě mletý
rozmarýn 2 ČL
nadrobno nasekané lístky, čerstvý, navíc snítky na ozdobení
tymián 2 ČL
nadrobno nasekané lístky, čerstvý, navíc snítky na ozdobení
máslo 50 g
hrušky 4 ks
menší, rozpůlené, zbavené jádřince
jablečná šťáva 60 ml
čerstvá, nepříliš sladká
med 2 PL
tekutý
bourbon 60 ml
citronová štáva
podle chuti

Maso osušte papírovou utěrkou a z obou stran posypte cukrem a solí. Odložte zakryté na 30 minut. Pak každou z kotlet potřete z obou stran 1 lžičkou oleje, opepřete a vetřete do ní čtvrtinu rozmarýnu a tymiánu.

2 Ve velké pánvi (nejlépe litinové) rozehřejte 30 g másla a 2 lžíce oleje tak, aby tuk začal pableskovat a vhozený drobek pečiva začal prskat. Pak vložte kotlety a mezi ně a kolem nich hrušky řezem dolů. Opékejte 5 minut, aby kotlety získaly zespodu zlatohnědou barvu. Potom kotlety obraťte a opékejte 5 minut i z druhé strany.

3 Zkontrolujte, zda se hrušky nepřipalují – měly by mít barvu tmavého medu. Pokud jsou hotové dřív než maso, vyjměte je a odložte stranou. Zkontrolujte teplotu kotlet v nejsilnějším místě teploměrem do masa (či orientačně naříznutím nebo napíchnutím a sledováním šťávy, která nesmí být růžová) – teploměr by měl ukázat 63°C. Hrušky i hotové maso přesuňte do pekáčku
a udržujte teplé. Ztlumte oheň a do pánve vlijte jablečnou šťávu, med, bourbon a citronovou šťávu podle chuti. Prošlehejte a na závěr v omáčce rozpusťte 20 g másla. Omáčku nalijte do pekáčku ke kotletám a hruškám a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Podávejte například s pečenými bramborami anebo s klínkem bramborového koláče.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Apetit magazín

  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...

Obchod Apetit