0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřové kotlety s hruškami

Vepřové kotlety s hruškami

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2351 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 96 g
Tuky 158 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnaté maso a slaďoučké hrušky jsou překvapivě sehrané duo, které na talíři vytvoří hotovou symfonii. Stačí přidat vařené, pečené či šťouchané brambory a dokonalá hostina může začít!

Suroviny

kotleta 4 ks
vepřová kotleta s kostí, cca 2,5 cm silné
krupicový cukr 1 ČL
sůl vločková 1 ČL
olivový olej 10 ČL
4 lžičky + 2 lžíce
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
rozmarýn 2 ČL
čerstvý, nadrobno nasekané lístky + navíc snítky na ozdobení
tymián 2 ČL
čerstvý, nadrobno nasekané lístky + navíc snítky na ozdobení
máslo 50 g
30 g do pávne + 20 g na dokončení omáčky
hruška 4 ks
menší, rozpůlené, zbavené jádřince
jablečná šťáva 60 ml
čerstvá, nepříliš sladká
med 2 PL
tekutý
bourbon 60 ml
citronová štáva
podle chuti

1Maso osušte papírovou utěrkou a z obou stran posypte cukrem a solí. Odložte zakryté na 30 minut. Pak každou z kotlet potřete z obou stran 1 lžičkou oleje, opepřete a vetřete do ní čtvrtinu rozmarýnu a tymiánu.

2 Ve velké pánvi (nejlépe litinové) rozehřejte 30 g másla a 2 lžíce oleje tak, aby tuk začal pableskovat a vhozený drobek pečiva začal prskat. Pak vložte kotlety a mezi ně a kolem nich hrušky řezem dolů. Opékejte 5 minut, aby kotlety získaly zespodu zlatohnědou barvu. Potom kotlety obraťte a opékejte 5 minut i z druhé strany.

3 Zkontrolujte, zda se hrušky nepřipalují – měly by mít barvu tmavého medu. Pokud jsou hotové dřív než maso, vyjměte je a odložte stranou. Zkontrolujte teplotu kotlet v nejsilnějším místě teploměrem do masa (či orientačně naříznutím nebo napíchnutím a sledováním šťávy, která nesmí být růžová) – teploměr by měl ukázat 63°C. Hrušky i hotové maso přesuňte do pekáčku a udržujte teplé. Ztlumte oheň a do pánve vlijte jablečnou šťávu, med, bourbon a citronovou šťávu podle chuti. Prošlehejte a na závěr v omáčce rozpusťte 20 g másla. Omáčku nalijte do pekáčku ke kotletám a hruškám a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Podávejte například s pečenými bramborami anebo s klínkem bramborového koláče.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit