0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vietnamské letní závitky

Vietnamské letní závitky

3.8 / 5. Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1953 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 304 g
Tuky 20 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Průhledné balíčky z rýžového papíru jednoznačně patří k vietnamské klasice. Kromě letních závitků existují i jarní (u nás jsou známé spíš z čínské kuchyně), jejichž příprava je o něco složitější, a balíčky se po naplnění ještě smaží. Léto si ale žádá lehkost a vietnamské letní závitky vám ji dprřejí v každém soustu...

Suroviny

rýžový papír 1 bal
nudle rýžové 1 bal
skleněné
salát 1 ks
okurka 2 ks
menší skleníková
mrkev 2 ks
klíčky 1 bal
sojové
kedlubna 1 ks
velká, nebo 2 malé
jarní cibulka 1 svazek
1 ks
karambola lze vynechat
zázvor (čerstvý) 1 ks
cca 5 cm
koriandr čerstvý 1 svazek
lze nahradit hladkolistou petrželkou
svíčková 500 g
lze nahradit vepřovou panenkou, kuřecími prsíčky
sůl
1 PL
glutasol
cukr 1 PL
ocet 1 PL
Na omáčku
rybí omáčka 4 PL
vietnamská
ocet 2 PL
cukr 1,5 PL
česnek 1 ks
celá palice
feferonky 3 ks
voda 1 hrnek
horká

Postup

1

Nakrájejte mrkev a kedlubnu – můžete ozdobně.

2

Zeleninu promíchejte a jemně osolte. Skleněné nudle namočte do hrnce nebo misky s teplou vodou.

3

Maso (musí být prvotřídní, aby ihned změklo) nakrájejte přes vlákno na co nejtenčí plátky; Mimi je doslova odškrabává. Pak je ještě překrájejte na co nejjemnější kostičky. Stejným způsobem naložte se zázvorem. Smíchejte ho s masem a směs lehce poprašte glutasolem.

4

Okurku oloupejte, ale ne úplně – měly by na ní zůstat jemné proužky slupky. Potom okurku příčně překrájejte, špalíčky rozkrájejte na čtvrtky a z nich odkrajujte co nejtenčí plátky. Také karambolu nakrájejte na jemné plátky.

5

Cibulku očistěte, s kouskem zelené nati překrojte na čtvrtky a z těch odkrajujte nebo spíš odlupujte opět co nejjemnější plátky.

6

Na omáčku oloupejte stroužky česneku, silně je zmáčkněte plochou stranou nože (tím se uvolní spousta vůně) a pak je nakrájejte nebo nasekejte najemno.

7

Ocet smíchejte s cukrem. Posolenou mrkev s kedlubnou propláchněte a promíchejte s cukrem a octem.

8

Suroviny na omáčku smíchejte a přidejte k nim lžíci ozdobně nakrájené mrkve s kedlubnou.

9

Nudle sceďte a na minutku ponořte do vařící vody. Poté vyjměte a nechte okapat. Nakrájené maso dejte do cedníku a také je na chvilku ponořte do vařící vody, aby zhnědlo. Pokud nemáte dost velký cedník, vařte je po částech.

10

Všechny připravené suroviny přemístěte do různých misek, abyste měli všechno na balení závitků pěkně po ruce. Hlávku salátu rozčtvrťte a jednotlivé listy překrájejte na menší kousky. Koriandr rozdělte na větvičky, případně jenom na lístky. Připravte si ještě jednu misku s teplou vodou.

11

Na pracovní plochu si položte placičku rýžového papíru, kousek salátu namočte do teplé vody a použijte ho jako mašlovačku. Pracujte rychle, aby byla placka potřená stejnoměrně a nezačala se trhat – chce to trochu cviku...

12

Ten kousek salátu, s nímž jste placku natírali, položte doprostřed horní třetiny placky. Přidejte svazeček rýžových nudlí, trochu masa a pak všechny další suroviny. Pokud jsou nakrájeny dostatečně jemně, vznikne úhledná hromádka, která se dá do placky pevně zavinout – asi jako palačinka. Okraje rolky zahrňte dospodu.

13

Pikantní omáčku, do které budete závitky namáčet, rozdělte do mističek. Závitky podávejte okamžitě, spolu s omáčkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

Anonym

Pokud máte možnost jet do Německa, v Edece ho mají za přibližně 1Euro

Anonym

Dá se, prosím Vás, něčím nahradit vietnamská rybí omáčka? Mám alergii na ryby a mořské plody..

Anonym

rýžový papír se dá koupit dneska skoro všude. Mají ho v Tescu, v hypernově a tak - většinou se nachází někde, kde je sojová omáčka a takovéhle podobně ,,čínské" věci ;o)

Anonym

zkuste k salatu do zavitku pridat jeste listek maty

Apetit magazín

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den
  • Tipy redakce

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den

Růst cen potravin nenahrává drahým surovinám, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto...
Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč