Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Italské rizoto s hráškem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 37
Do 75 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3152 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 345 g
Tuky 140 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na krémové italské ‚risotto‘ stojí na skvělé rýži, silném vývaru a vynikajícím parmazánu. A také na troše trpělivosti: než rýže dosáhne perfektní konzistence, nesmíte od vaření italského rizota s hráškem odejít. Připravte si jednoduché italské rizoto, provedeme vás krok za krokem a výsledkem ohromíte sebe i své blízké.

Suroviny

rýže 320 g
na rizoto (viz Tip Apetitu)
hrášek 400 g
čerstvý nebo mražený
co nejlibovější, ideálně italská pancetta
olivový olej extra panenský 40 ml
petrželka 1 hrst
jemně sekaná
suché
vývar 750 ml
drůbeží nebo zeleninový na podlévání rýže
sůl
pepř
čerstvě mletý
strouhaný, na ozdobu

Postup

1

Hrášek krátce povařte a sceďte. Vývar v hrnci uveďte do varu, stáhněte plamen a nechte mírně vařit. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte polovinu olivového oleje i másla a osmahněte na nich jemně nakrájenou slaninu. Vsypte nakrájenou cibuli a petrželku.

2

Přisypte rýži a za stálého promíchávání ji několik minut pražte, aby se zrníčka stejnoměrně obalila a zatáhla; to je jeden z klíčových kroků ke správné konzistenci pravého italského rizota.

3

Přilijte víno a za stálého míchání ho nechte odpařit, aby z něj zbylo jen to nejcennější: koncentrované aroma. Do kastrolu teď přilijte naběračku horkého vývaru a všechno dobře promíchejte. Zrnka rýže ho budou pomalu absorbovat a nabobtnávat. Kolem desáté minuty varu už můžete ochutnávat, zda je rýže na skus, tedy vláčná, ale uvnitř pevná.

4

Podle potřeby přilévejte vývar – v takovém množství, aby ho rýže stačila absorbovat. Jakmile dosáhne rizoto správné konzistence, vmíchejte hrášek. Rizoto dochuťte solí, pepřem, zbylým olivovým olejem a máslem. Bude pak náležitě vláčné a krémové.

5

Parmazán můžete vmíchat do rizota, rizoto jím před podáváním posypat nebo z něj připravit efektní dekoraci – parmazánové placičky. Lžící udělejte na pečicí papír hromádky a dejte zapéct do trouby. Poté nechte placičky vychladnout a ozdobte jimi finální porkm. 

Tip Apetitu:
Na italské rizoto se hodí druh rýže arborio či carnaroli, De Cecco, prodávají specializované prodejny.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

01.10.2021 09:08
..a 20 ml vína asi taky nebude úplně správně množství 😳
05.10.2021 09:12

Dobrý den, 
recept je z roku 2005, ale dohledali jsme ho v tištěném archivu a množství vína sedí. Je to recept italského šéfkuchaře a skutečně přidává jenom střik vína. Také nás to překvapilo. 

Přejeme krásný den, redakce Apetitu

25.06.2007 19:33
a kde je ten hrasek a parmazan no kazdopadne vim ze se tam pridaji ale mohlo to tam byt i napsane
21.04.2009 14:24
Parmazán je na ozdobu, to tam píšou, ale kdy a jak se přidá hrášek, jsem taky marně hledala.
14.01.2015 15:06

No, já bych řekla, že vzhledem k tomu, že je již povařený, se tam přidává až na konec - stejně jako parmazán

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč