Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vláčný zázvorovo-datlový dort
Vláčný zázvorovo-datlový dort
ZDROJ: pixabay.com
sdílet:

Vláčný zázvorovo-datlový dort

4.1/5 Počet hodnocení: 30
Více než hodinu Velmi snadné 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4457 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 565 g
Tuky 212 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvěle doplní energii po odpolední obchůzce panství. Pokud ho nesníte celý, pozvěte na něj sympatického gentlemana či půvabnou lady ze sousedního sídla – ocení přinejmenším vaši kuchařskou zručnost...

Suroviny

datle 200 g
sušené, vypeckované
máslo 200 g
studené, nakrájené na kousky a trochu na vymazání formy
hnědý cukr 300 g
co nejtmavší
vejce 2 ks
zázvor (čerstvý) 50 g
čerstvý, nastrouhaný
z jednoho citronu
prosáta s lžící prášku do pečiva
cca 250g, oloupané a nasekané na drobné kousky
sekané

Postup

1

Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Hlubší koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

2

Datle v misce přelijte vařící vodou. Máslo rozpusťte na mírném plameni v kastrůlku a vsypte do něj cukr. Nechte trochu vychladnout.

3

Vejce ušlehejte s máslem, zázvorem a citronovou kůrou. Sceďte vodu z datlí a nadrobno je nasekejte. Vsypte k máslu a dobře promíchejte.

4

Přidejte mouku i jablko a těsto přesuňte do připravené formy. Tu postavte ještě na plech (zabráníte tím přílišnému pečení odspodu) a pečte asi hodinu a čtvrt, až koláč vyběhne. Když do něj vpíchnete špejli, neměly by na ní ulpět vlhké drobky. Koláč nechte vychladnout ve formě.

5

Čokoládu nalámejte do misky (ne kovové). Rozehřejte ji v mikrovlnné troubě na střední výkon (vždy po minutě, dokud nezískáte tekutou hmotu), nebo ji klasicky rozpusťte ve vodní lázni.

6

Koláč vyklopte z formy, sejměte papír, o­zdobně pocákejte bílou čokoládou a posypte kandovaným ovocem. Pokud dort dobře přikryjete, vydrží v chladničce minimálně týden – a bude mít pořád lepší chuť. Před ozdobením ho můžete také zabalit do několika vrstev potravinové fólie a až na dva měsíce zmrazit. Vždycky tak budete mít po ruce efektní dezert. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

31.08.2008 22:39
Dobrých koláčov je veľa, tento je mimoriadny, naozaj vláčny :) - robia to tie datle. Cukru 2/3, menej je podľa mňa málo, maslo neukracovať - a orechy by som nedávala - akosi mi to nejde dokopy s tou vláčnosťou. Z nutnosti som raz použila polohrubú múku a bolo to bezchybné tiež, nabudúce vyskúšam so špaldovou - určite nebudem sklamaná.
07.01.2008 16:24
Dort je opravdu velice dobrý, zázvoru jsem dala více a cukru (o polovinu) i másla (o necelou třetinu) méně. Protože datle už nebyly v kondici, použila jsem fíky. Také jsem přidala vlašáky, těmi jsem i zdobila čokoládovou bílou polevu.
02.11.2007 09:21
Mimořádně voňavý a vláčný dort! Cukru opravdu bohatě stačí polovina uvedeného množství - datle jsou taky dost sladké. Másla jsem dala 150 g a taky to stačilo, a přidala jsem ořechy. Se zázvorem nešetřit:) Dobré by možná bylo použít i nasekaný kandovaný zázvor. Mňam - pustili jsme se do něho ještě když byl teplý;)
03.09.2007 18:34
Recept se nachází v č.11/05, str.48
24.05.2007 17:42
Dort jsem dělala z celozrnné špaldové mouky a místo cukru jsem dala sušenou třtinovou šťávu a místo citrónové kůry, kůru z biopomeranče. Byl moc dobrý a chutnal i odpůrcům zdravého pečení :-)))
14.05.2007 20:08
Dort je vynikající, zázvor mu dává šmrnc, bez něj by byl asi dost mdlý.Cukru jsem dala polovinu, myslím, že to bylo tak akorát. Příště zkusím nahradit část másla ( mlékem?), aby to nebyla tak kalorická bomba :o) Přidala jsem lžíci rozinkové zavařeniny ( recept též zde na Apetitu), myslím, že koláč si vyloženě říká o ořechy. U nás se po něm jen zaprášilo!

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč