Receptů na mrkvový dort neboli carrot cake existují desítky, my jsme si zamilovali verzi, kterou zvládnete upéct i bez vážení. Ve šťavnatém mrkvovém korpusu křupou ořechy a voní javorový sirup, krém ze smetanového krému je lehký a lahodný. Pro nás je to opravdu nejlepší mrkvový dort, jež se hodí pro každou slavnostní příležitost. Hrníčkový recept navíc zvládne připravit i absolutní cukrářský začátečník. Zaručeno!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 175°C. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte pečicím papírem.
Vejce, cukr a javorový sirup dejte do mísy a prošlehejte.
Prosejte suché přísady a přidejte je do mísy k vaječné směsi.
Přilijte do mísy i olej a dobře promíchejte.
Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.
Těsto promíchejte a přesuňte do připravené dortové formy a pečte asi 60 minut, až špejle zapíchnutá do středu korpusu vyjde čistá, beze stop syrového těsta.
Dort nechte ve formě vychladnout, pak vyndejte a jednou prokrojte.
Krémový sýr promíchejte s ostatními přísadami na hebký krém.
Spodní část dortu položte na servírovací talíř či etažér a potřete ho asi 1/3 krému, přiklopte vrchní částí dortu a potřete zbylým krémem (včetně boků). Boky ozdobte nasekanými vlašskými ořechy.
Před podáváním nechte dort nejméně hodinu odpočinout v lednici nebo jiném chladném místě.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké i slané recepty z mrkve: 23 nejlepších jídel(23 receptů)
- Velikonoční hostina(7 receptů)
- Mrkvové dorty a další mrkvové sladkosti: 14 receptů(15 receptů)
- Hody, hody aneb Velké velikonoční menu(12 receptů)
- Sladké Velikonoce: Upečte si z 39 ověřených receptů!(39 receptů)
Komentáře
Tento recept NEDOPORUČUJI! Postupovali jsme přesně podle receptu a ani po hodině a půl dort není upečený (špejle stále mokrá) a na povrchu se přitom už začíná pálit.
Dobrý den, pane Pohořelý, opravdu moc nás mrzí, že se dort nepovedl :-(. Bohužel doba pečení je vždy velmi individuální záležitost a je závislá na více faktorech. Například každá trouba peče jinak – rozdíly mezi nastavenou a reálnou teplotou mohou být opravdu obrovské (třeba i o několik desítek stupňů) a od toho se pak samozřejmě odvíjí i doba pečení. Nám se osvědčil teploměr do trouby (věší se na rošt), který pomůže nastavit opravdu správnou teplotu. Při pečení záleží ovšem třeba i na velikosti formy. Menší forma znamená vyšší vrstvu těsta a tím i delší dobu pečení (a naopak). V podobných případech se nám osvědčil jednoduchý trik – pokud je těsto stále syrové, ale povrch začíná hnědnout více, než chceme, je dobré dort přikrýt alobalem (stačí volně). Těsto se tak dopeče, ale povrch už nebude dále tmavnout. Třeba tento trik pomůže i Vám.
Doufáme, že s dalšími recepty už budete mít jen dobré zkušenosti, redakce Apetit
dobry den, mel jsem ty same trable ale trpelive jsem vyckal :) vse se nakonec vyplatilo i presto, ze dort se pekl opravdu asi dve hodiny a vrsek byl lehce chycenej.. zkusim priste dat ten alobal jak radi pani dole a uvidime kdyby neco...
jinak az na tohle "zaskobrtnuti" je recept fantastickej a dort zmizel ihned... naprosto doporucuji tento recept a sam ho budu pect furt :)
In reply to Tento recept NEDOPORUČUJI! by MoslarCZ