0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lanýžový dort: připravte si ten nejčokoládovější dort ze všech

Lanýžový dort
ZDROJ: Lina Kivaka/Pexels
sdílet:

Dostali jste chuť na opravdu čokoládový dezert, ale žádný vás nenapadá? Vsaďte na lanýžový dort. Nic čokoládovějšího a jemnějšího snad není. A vězte, že vás za tuhle čokoládovou dobrotu budou všichni milovat.

Lahodně čokoládový, jemný, krémový dort zasypaný kvalitním kakaem, které čokoládovou chuť ještě více podtrhne. Kromě toho, že je lanýžový dort skutečnou slastí pro chuťové buňky, dalším plusem tohoto dezertu je jednoduchost jeho přípravy.

  • Dort se nepeče, pouze chladí, takže vám nezabere tolik času v kuchyni. Pojďme se pustit do jeho přípravy.

Základem jsou kvalitní ingredience

Pokud chcete připravit skutečně dobrý lanýžový dort, neobejdete se bez kvalitní čokolády a kvalitního kakaa. Používejte nejlépe vysokoprocentní (min 70 %) hořkou čokoládu. Pro jemnější chuť je možné namíchat hořkou čokoládou s kvalitní mléčnou čokoládou.

Ideální je raw kakao, které má plnější chuť než to běžné, a navíc je zdravější, protože v sobě díky šetrné přípravě zachovává všechny cenné látky.

Třetí důležitou složkou je smetana ke šlehání, kterou můžete nahradit smetanovým krémem mascarpone. Dort pak bude ještě krémovější.

Příprava lanýžového dortu

Receptů na lanýžový dort je hned několik. V některých se připravuje korpus ze sušenek, některé korpus zcela vynechají. My vám představíme náš osvědčený recept ovoněný kávou a skořicí.

Na dortovou formu o průměru 18 cm si připravte: 250 g kvalitní čokolády, 2 lžíce medu, 600 ml smetany ke šlehání, ztužovač, 4 lžičky instantní kávy, 1 lžičku mleté skořice a kakaový prášek na posypání.

  1. V míse smíchejte nalámané kousky čokolády, 1/3 smetany a med. Směs rozpusťte nad vodní lázní.
  2. Zatímco se čokoládová směs chladí na tělesnou teplotu, zbytek smetany společně se lžičkou ztužovače, kávou a skořicí vyšlehejte. Šlehejte tak dlouho, dokud směs nebude hustá, ale měla by ještě stékat z metličky. Pozor, ať směs nepřešleháte, proto raději dejte přednost ruční metličce před elektrickým šlehačem. Pokud budete používat místo smetany mascarpone, nic nešlehejte, pouze mascarpone s ostatními ingrediencemi utřete dohladka.
  3. Do mísy s ušlehanou šlehačkou přidejte zchladlou čokoládovou směs a opatrně promíchejte. Nechvátejte, pomalu a trpělivě hmotu zapracovávejte, dokud nezískáte jemný, hladký a nadýchaný krém.
  4. Připravte formu. Ze silné plastové fólie vystřihněte pás i kulatý tvar velikosti dna vaší formy a pečlivě vyložte dno i okraje formy. Používejte rozevírací formu, u které lze sundat okraj. Připravenou hmotu nalijte do formy a uhlaďte povrch. Formu překryjte potravinářskou fólií nebo talířem a dejte chladit do lednice ideálně přes noc.
  5. Z formy odstraňte okraj, na dort položte talíř dnem dolů a dezert na něj překlopte. Odstraňte dno formy i fólii, poprašte kvalitním kakaem a máte hotovo. Lanýžový dort krájejte vždy předem namočeným ostrým nožem na menší kousky.
     

Tip na závěr: K čokoládě se skvěle hodí nakyslost čerstvého ovoce. Nebojte se tak dort ozdobit třeba borůvkami, malinami nebo jahodami. Skvělá bude i ušlehaná smetana.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Comments

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit