Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Knedlíky z tvarohového těsta

Knedlíky z tvarohového těsta

4.5/5 Počet hodnocení: 45
Do hodiny Snadné 15-20 knedlíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2204 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 264 g
Tuky 85 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S Františkovými tipy povýšíte ovocnou klasiku z tvarohu na kulinářské veledílo. Suroviny koupíte za pár korun cestou z práce a příprava samotné dobroty vám zabere minimum času.

Suroviny

Na knedlíky
mouka pšeničná hrubá 250 g
vejce 1 ks
měkký i tvrdý, nastrouhaný
mléko 120 ml
sůl 1 špetka
ovoce 500 g
dle chuti
Na ozdobení
rozpuštěné
rozdrobený nebo nastrouhaný
či moučkový

Postup

1

Do mísy dejte máslo, vejce i prolisovaný nebo nastrouhaný tvaroh a vše utřete. Pak přidejte prosátou mouku se solí a mlékem a vše rukama nebo vařečkou spojte ve vláčné těsto.

2

Ovoce si připravte do misky, větší druhy, jako jsou například švestky nebo meruňky, rozpulte a vypeckujte. Do většího hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu.

3

Z těsta oddělujte kousky, trochu je roztlačte v dlani (můžete je rozválet válečkem), položte na ně ovoce a důkladně ho obalte těstem. Knedlíky pak vhazujte do vařící vody a občas opatrně promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu. Ve vodě by jich mělo být jen tolik, aby volně plavaly. Vařte pět až osm minut, dokud se neobjeví na hladině.

4

Uvařené knedlíky vyjměte, nejlépe děrovanou naběračkou, a podávejte třeba posypané tvarohem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem (můžete je také obalit v kokosu).

Domácí tipy

  •  Vedle obvyklého tvarohu sklízí u Františka doma úspěch nastrouhaný kokos. Když v něm knedlíky vyválíte, vypadají efektně – a co teprve ta chuť!
  • Na ozdobení můžete použít i nastrouhané nebo rozdrobené sušenky, třeba tatranky.
  • Ke knedlíkům můžete šikovně (a lahodně) zužitkovat jakékoli ovoce, které vám zbylo v mrazáku. Stačí, když ho chvíli povaříte s cukrem a vzniklou omáčkou pak knedlíky přelijete.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Komentáře

30.06.2007 19:25
Právě jsem udělala těsto přesně podle receptu z měkkého tvarohu v papíru, ne ve vaničce, a všechny ingredience byly akorát.
28.03.2007 13:13
Tak tenhle recept mě zklamal, musela jsem dát mnohem víc mouky a těsto bylo pořád lepivé. Podle mého názoru je tam moc mléka.
14.06.2007 21:58
Jsem stejného názoru, mouky jsem přidala tak dvakrát tolik než je uvedené v receptu a těsto se neskutečně lepilo i nadále...
26.06.2007 13:16
Jeste jsem je nezkousela - chystam se na ne dnes odpoledne, ale lepivost bude zrejme dana typem tvarohu. Zkratka - mekky tvaroh, mene mleka; tvrdy tvaroh, vice mleka. Ze by neco nefungovalo z Apetitu? To se mi nezda :-)
17.07.2007 08:34
Je to presne, jak rika sikula, vcera se mi tyhle knedliky moc povedly. Skutecne je potreba pridat mleko podle toho jaky mate tvaroh. Ja jsem mela mekky a tucnejsi (250g) a mleko jsem vubec nepouzila.
29.03.2008 16:03
Take se nam testo neskutecne lepilo, po pridani mouky zas byly knedliky dost tvrde. I Apetit se nekdy utne...:)
30.06.2008 12:14
Tak nám se povedo! Pomáhala mi koulet knedlíky moje 3 letá dcera a užily jsme si spoustu legrace a pohody. Knedlíky jsou naprosto skvělé!

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč