Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynuté ovocné knedlíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 121
Do dvou hodin Snadné 15-20 knedlíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3000 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 577 g
Tuky 33 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchané ovocné knedlíky, u nichž můžete po libosti obměňovat náplň, to je pravý prázdninový poklad. Milují je děti i dospělí! Kynuté ovocné knedlíky si dochuťte podle libosti, přidejte nastrouhaný tvaroh, moučkový cukr a rozpuštěné máslo. Ale se švestkami si výborně rozumí také strouhaný perník nebo mletý mák. Užijte si kynuté knedlíky s ovoce jako sladké hlavní jídlo i sytý dezert.

Suroviny

Na knedlíky
mouka pšeničná hrubá 500 g
sůl 1 ČL
mléko 250 ml
vejce 1 ks
cukr 1 kostka
či jiné bobule
Na ozdobení
tvaroh 300 g
cukr 150 g
rozpuštěné

Postup

1

Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte kostku cukru, polovinu mléka a jednu nebo dvě lžíce mouky. Promíchejte a nechte v teple vzejít; obvykle se to podaří do čtvrt hodiny.

2

Do mísy prosijte mouku, vlijte do ní vzešlé droždí a zbylé mléko, v němž jste rozmíchali vejce. Osolte a vypracujte poměrně tuhé těsto. Poprašte ho moukou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.

3

Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučněnou pracovní plochu a uhněťte z něj silnější váleček. Z toho pak ukrajujte jednotlivé dílky, každý roztlačte v dlani a zabalte do něj asi dvě lžičky borůvek nebo jiného ovoce. Takto připravené knedlíky přikryjte utěrkou a na pomoučněné pracovní ploše nechte asi čtvrt hodiny kynout.

4

Knedlíky vložte do osolené vroucí vody. Zakryjte poklicí a vařte pět minut. Poklici sejměte, knedlíky ve vodě obraťte a už odkryté je vařte ještě tři až pět minut. Přesná doba záleží na jejich velikosti.

5

Vyjměte knedlíky a každý ihned několikrát propíchněte vidličkou, aby vyšla pára. Podávejte posypané tvarohem s cukrem, případně přelité rozpuštěným máslem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Komentáře

25.04.2008 18:08
výborné, báječné, sladkost, která potěšila...
02.09.2007 15:13
Recept se nachází v č.7/05, str.49
04.07.2007 08:34
Recept funguje naprosto spolehlivě. Poprve za 19 let manželství jsem vařila kynuté knedlíky, vždy jsem se totiž bála, že to nedokážu a nechala jsem se jimi hostit u maminky. Dostali jsme borůvky, takže byly borůvkové. Měla jsem jen strach, zda poznám správnou hustotu těsta, ale opět jsem se s přesvědčila, že ve Vašem Apetitu funguje vše jak má. Díky a všem krásné prázdniny.
01.10.2006 23:26
Prosím, poradí mi někdo, proč se mi vařením srazily kynuté ovocné knedlíky??? Neuvařené vypadaly tak hezky! A pak vypadaly jako stoleté babky, i když chutnaly dobře...Díky, Leila
23.03.2007 11:31
knedlíky jsi převařila a nebo byly překynuté
29.07.2008 13:52
...nebalila jste do knedlíků mražené ovoce? Kynuté těsto se studeným ovocem totiž "srazí"... a ve vodě už nenabude...
06.08.2019 12:27

Není pravda - běžně vařím knedlíky z mražených jahod a nemám je sražené.

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč