Tahle tradiční varianta cheesecaku je sametová a velmi bohatá.
Suroviny
Postup
Na korpus nasypte sušenky do sáčku, rozdrťte je válečkem a smíchejte s rozpuštěným máslem. Můžete je rozmixovat i několika rychlými pulzy v kuchyňském robotu, přidat k nim nerozpuštěné máslo, krátce promixovat a po minutě zapulzovat do třetice, aby hmota začala tvořit hrudky, což je ideální.
Rozevírací dortovou formu o průměru 24cm vymažte máslem, pro lepší vyjímání dortu ji ještě potom můžete vyložit papírem na pečení. Chcete-li vyzkoušet vodní lázeň (viz Něco navíc), musíte formu zvenčí utěsnit, nejlépe přes sebe přeloženými pruhy alobalu. Ten vám také zaručí, že do trouby nebude odkapávat máslo.
Sušenkovou hmotu rovnoměrně upěchujte dnem skleničky na dně formy.
Korpus dejte do chladničky a nechte ho tam po dobu zbývajících příprav. Korpus lze navíc zapéct, a to deset minut při 180°C – bude křupavější.
Troubu ztlumte na 160°C.
Do čerstvého sýra po částech přidávejte zakysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu i kůru a vanilkový extrakt.
Pak do hladké hmoty po jednom zamíchejte vejce a žloutek. Vlijte na korpus a nechte pět minut stát, aby vyprchaly bublinky vzduchu.
Dejte péct na pětadvacet až třicet minut (viz Něco navíc).
Vychladlý dezert zakrytý alobalem dejte do druhého dne odpočinout do chladničky.
Vyklopte ho podle návodu níže, potřete vychlazenou ochucenou smetanou a podávejte. Ozdobit můžete karamelizovaným ovocem.
NĚCO NAVÍC
Ingredience na krém by měly mít pokojovou teplotu.
Můžete vyzkoušet i pečení ve vodní lázni, která zajistí rovnoměrnější zahřívání: na střední mřížku umístěte plech s vysokým okrajem s formou zalitou do poloviny výšky vroucí vodou. Zavřete troubu a 30 minut ji vůbec neotvírejte – jinak se dezert propadne.
Vždy přestaňte péci o chvilku dříve, než je obvyklé: pokud byste čekali, až koláč celý dobře ztuhne, tak by se přepekl a popraskal. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé; to je jistější indikátor upečenosti než přesný čas. Náplň ještě ztuhne při chlazení.
Koláč pak nechte ve vypnuté troubě s dvířky pootevřenými asi na pět centimetrů, aby teplo mohlo pomalu (zhruba 2 hodiny) unikat ven.
Finální fází je vyjmutí z formy. Postavte ji na utěrku namočenou v horké vodě. Ta rozpustí máslo, kterým bylo vymazané dno; okraje koláče se při chladnutí odtáhnou samy. Hbitě odstraňte bočnici, překlopte dnem nahoru na vymazaný talíř a krouživým pohybem sejměte spodní část formy i papír. Pak překlopte koláč na servírovací podnos a dejte pryč pomocný talíř.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sýrové hody: 15 receptů plných sýra(15 receptů)
- Nejlepší cheesecaky: 12 ověřených receptů(12 receptů)
- 26 receptů na dokonalé cheesecaky všech chutí: Zkuste banánový, hruškový i Basque burnt(29 receptů)
Komentáře
21.02.2006 22:51
Skvost
22.02.2006 19:07
cheesecake
23.02.2006 17:39
Delikatesa
28.11.2017 12:01
Luciáši, mpohla bych poprosit
Luciáši, mpohla bych poprosit o tip na tu správnou náhradu sýru Philadelphia? Díky, Monika
23.02.2006 19:02
ricotta
28.02.2006 14:37
Sušenky
01.03.2006 17:19
susenky
13.03.2006 15:42
dortík
13.03.2006 18:20
super
23.05.2006 17:23
Vodní lázeň