Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 20 minut Velmi snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1011 kcal
Bílkoviny 36 g
Cukr 11 g
Tuky 88 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Proč byste se měli pouštět do přípravy pesta? Protože je to krásná, čistá a voňavá práce s úžasným výsledkem.

Související recepty

Suroviny

bazalka 3 hrsti
sůl 0.5 ČL
nejlépe hrubozrnná mořská
olivový olej 50 ml
co nejkvalitnější
česnek 3 stroužky
oloupané, překrojené napůl
piniové oříšky 50 g
parmazán 4 PL
čerstvě nastrouhaný

Postup

1

Opláchnuté a osušené lístky bazalky vložte do hmoždíře nebo třecí misky a rozetřete je se solí na hladkou pastu. Snažte se je spíš roztírat mezi tloukem a stěnou misky, než byste do nich jen bušili ve středu misky. Hrubozrnná sůl je výhodou, protože pomáhá při tření.

2

Ve chvíli, kdy jsou lístky rozmělněné, přidejte olej. Přilévejte ho pomalu a kašičku stále míchejte, aby byla hladká a krémovitá. Přidejte česnek a dál třete. Česnek má být z pesta cítit, nikoli mu vévodit.

3

Vsypte piniové oříšky i všechen parmazán a dál třete. Výsledkem by měla být hladká hmota. Pesto můžete ještě osolit a opepřit, ale nezapomínejte ochutnávat – sýr je slaný a česnek sám o sobě dodává ostrost.

Tip Apetitu:
Na italskou specialitu potřebujete sýr italské chuti a kvality. Tvrdý dlouhozrající sýr vycházející z tradice klasického parmazánu se k nám dostává přímo ve velkomoravské podobě. Sýr má přirozenou výraznou chuť s příjemnou štiplavostí. Skvěle ochutí těstoviny a je výborný i k přípravě pesta. Čerstvě strouhaný přírodní dlouhozrající sýr italského typu Gran Moravia, Orrero, 100 g za 30 Kč.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Anonym

je dobré k bazalce přidat hrst petrželkové natě (z hladkolisté petržele). Tenhle typ mám od kamarádky, která žije v Itálii už přes 10 let a toto jí poradil její italský tchán. Funguje to.

Anonym

Italové používají vedle piniových oříšků, které lze nahradit pistaciemi po spaření oloupanými od hnědých slupiček, oříšky kešu, které chuť neposouvají, ale zvětší celkový objem.Proti černání je dobrá špetka kyseliny askorbové(vitamin C) a chuť je vhodné doladit potravinářskou kyselinou mléčnou, která působí i konzervačně. To nejsou žádná "škodlivá E-čka" ale přírodní látky.

Anonym

Letos jsem dělala pesto poprvé. Po kombinaci bazalka - vlašské ořechy - eidam - česnek - olivový olej jsem vyzkoušela i petržel - lískové ořechy - slunečnicový olej - česnek - eidam a dokonce i petržel - slunečnicová semínka - česnek - eidam - slunečnicový olej. Varianty s petrželí jsou jemnější a jak dlouho vydrží (zatím po týdnu nečernají), to si netroufám předpovědět. Přidávám je do všeho kromě krupičné kaše.

Vlasta Mikulášová

Po tak dlouhé době už je asi moje reakce bezpředmětná, ale nedá mně to a musím napsat - nahradit olivový olej slunečnicovým se mně zdá hrůzostrašné. Varianty chutí se můžou různit, ale základem musí být olivový olej!!!!

Apetit magazín

  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...

Obchod Apetit